Kalium

Kalium er et mineral, som bl.a. bidrager til regulering af blodtrykket, muskel- og nervefunktionen samt nyrefunktionen. Det anbefalede daglige indtag af kalium ligger på 3,1-3,5 mg for voksne, og mineralet findes fx i bananer, kartofler samt andet frugt og grønt.

Her finder du kosttilskud med Kalium.

HVAD ER KALIUM?

Kalium er et vigtigt mineral, der har mange funktioner i kroppen. Det forekommer i alle kropsvæsker, for det meste i celler. Kalium hjælper med at regulere mængden af væske i kroppen og opretholder en stabil syre- og basebalance. Det bidrager også til at regulere blodtrykket, normal muskel- og nervefunktion og til nyrernes funktion. En balance mellem kalium og mineralet natrium er vigtigt, da kalium hjælper med at sænke blodtrykket, mens mineralet natrium hjælper med at hæve det. Et for højt saltforbrug kan derfor have en negativ effekt på blodtrykket, og en balance mellem de to mineraler er vigtig at opnå.

HVORFOR ER KALIUM VIGTIGT?

Kalium er et livsvigtigt mineral, der er vigtigt for kroppens blodtryk og saltbalance. Hvis du følger en streng energibegrænsende diæt, træner meget eller drikker meget væske, kan et tilskud være godt for at sikre dit daglige kaliumindtag. Det skyldes, at et reduceret fødeindtag og et øget væskeindtag påvirker mineralbalancen.

KALIUM TILSKUD

Det er vigtigt, at du vælger et kosttilskud, der rapporterer mængden af rent kalium, altså elementært kalium. Som et eksempel betyder "kaliumcitrat 400 mg" ikke, at produktet indeholder 400 mg kalium, fordi det er kaliumbundet til citrat. Da mængden af ??kalium i kaliumcitrat er 22 %, indeholder 400 mg kaliumcitrat derfor 88 mg kalium. Eksempler på andre gode kaliumvarianter udover kaliumcitrat med høj absorptionsevne er kaliumcarbonat og kaliumaspartat. Du bør dog undgå kosttilskud med kaliumoxid, som er fuldstændig ubrugeligt og som udgangspunkt ikke kan optages af kroppen.

For at få effekten af et kosttilskud bør du spise et par 100 mg kalium om dagen. En ekstra kaliumrig kost og kosttilskud er især interessant, hvis du træner meget eller går på slankekur, fordi motion, nedsat madindtag og øget væskeindtag påvirker mineralbalancen og kroppens kaliumdepoter.

Kaliumtilskud bruges nogle gange i sporten bodybuilding før konkurrence for at øge muskeldefinitionen. Da kalium hjælper med vandreguleringen, får det muskelcellerne til at tiltrække vand og dermed fremhæves muskulaturen.

HVILKE FØDEVARER INDEHOLDER KALIUM?

Fødevarer rige på kalium omfatter dulse, som er en alge, hvedeklid, tørret frugt, mandler, dadler og avocadoer. Spiser du en varieret og normal kost, får du omkring 2.000-4.000 mg kalium. En kost, der ikke består af en masse grøntsager og frugt, men er rig på kød, salt og halvfabrikata øger risikoen for kaliummangel markant.

KALIUM BIVIRKNINGER

Der er ingen bivirkninger af kalium ved normalt indtag. Men det er vigtigt ikke at overdosere det, meget høje doser på 15 gram eller mere kan føre til den livstruende tilstand hyperkaliæmi, som forårsager hjerterytmeforstyrrelser.

Læs mere
Filtre
Sorter
Mest populære
Filtre
Varetype
Kalium4 Magnesium/Kalium1
Varemærke
Healthwell2 Solgar1 Holistic1 Svenskt Kosttillskott1
Form
Kapsler 4
Tabletter 1
Mærkning
Vegan 3
Sorter
Mest populære
Filtre
Filtre Viser 5 produkter
Varetype
Kalium4 Magnesium/Kalium1
Varemærke
Healthwell2 Solgar1 Holistic1 Svenskt Kosttillskott1
Form
Kapsler 4
Tabletter 1
Mærkning
Vegan 3
Sorter
Mest populære
Kalium 750
90 kapsler
Kalium 750
105 kr
4,8
4.8
Betyg: 4.8 / 5
Kalium+Magnesium
120 kapsler
Kalium+Magnesium
159 kr
4,8
4.8
Betyg: 4.8 / 5
Kalium Complex
120 kapsler
Core Kalium Complex
105 kr
4,5
4.5
Betyg: 4.5 / 5
Potassium
100 tabl
Solgar Potassium
105 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5