D-vitamin

D-vitaminets primære opgave er at hjælpe med optagelsen af kalcium i kroppen, men det spiller også en stor rolle for cellevæksten, nervesystemet og immunsystemet.

Alt du behøver at vide om D-vitamin

D-vitamin har på senare år blivit allt mer omtalat och många vet att det behövs under vintern när solen lyser med sin frånvaro. Däremot kanske alla inte vet varför det är viktigt och för vem. Här går vi igenom allt du behöver veta om D-vitamin.

  • Hvad er D-vitamin?
  • Hvor dannes D-vitamin?
  • Hvilke funktioner har D-vitamin?
  • Hvor meget D-vitamin skal man have?
  • D-vitamin som tilskud
  • Bivirkninger af D-vitamin
  • Hvor findes D-vitamin?
  • 5 grunde til at tage D-vitamin

HVad er D-vitamin?

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin og findes i to former: D3 cholecalciferol, som kommer fra dyreriget og fra solen stråler, og D2 ergocalciferol, som er den vegetabilske variant. D-vitamin får vi dels gennem maden og dels fra sollys, men da Danmark ikke får meget sol i vinterhalvåret, kan vi have svært ved at få nok D-vitamin.

Kvinna som sitter och solar i en solstol på snön. Håller en D vitaminburk i handen.I sommerhalvåret suppleres vores indtag af D-vitamin med solens stråler.

Hvor dannes D-vitamin?

D-vitaminet dannes i huden af kolesterol, som omdannes til D3 ved hjælp af solens stråler. For at det skal fungere, kræves det, at det er UVB-stråler fra solen, og at solen står tilstrækkeligt højt oppe på himlen. Solen udsender både UVA og UVB, men UVB-spektret trænger kun igennem, når solen står højt. I de nordiske lande sker dette primært i sommerhalvåret og midt på dagen. Husk dog at beskytte dig mod solen, hvis du opholder dig længe i stærkt sollys, så du undgår de risikofaktorer, som UV-stråling kan medføre.

HVilke funktioner har D-vitamin?

D-vitamin har flere viktige funktioner i kroppen. Det hjælper til at regulere kalciumbalancen i blodet og hjælper med at øge optagelsen af kalcium fra kosten, så D-vitamin spiller altså en vigtig rolle for knoglerne. D-vitamin er nødvendigt for et normalt immunforsvar, cellevækst og nervesystemet. Det fungerer også som et prohormon (forstadie til hormon). Det hjælper med at øge produktionen af det mandlige kønshormon, og D-vitamin kan derfor også være behjælpelig i forbindelse med præstation under træning.

De seneste 10 år er der blevet lavet adskellige studier på D-vitamin og dets indflydelse på vores sundhed. Selvom forskningen frem for alt har fokuseret på indflydelsen på vores knogler, så har noget forskning haft fokus på øvrige funktioner. Nogle studier har undersøgt D-vitamins potentiale til at forebygge sygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af kræft, men det er endnu ikke muligt at drage nogle konklusioner.

Læs mere
Filtre
Sorter
Mest populære
Filtre
Varemærke
Healthwell11 Holistic5 Pharma Nord3 Närokällan2 Better You2 Svenskt Kosttillskott2 Active Care1 Monkids1 BioCare1 Great Earth1 Vis flere
Form
Kapsler 21
Tabletter 5
Flydende 5
Mærkning
Vegan 7
Individuelt tilpasset
Børn 7
Sorter
Mest populære
Filtre
Filtre Viser 31 produkter
Varemærke
Healthwell11 Holistic5 Pharma Nord3 Närokällan2 Better You2 Svenskt Kosttillskott2 Active Care1 Monkids1 BioCare1 Great Earth1 Vis flere
Form
Kapsler 21
Tabletter 5
Flydende 5
Mærkning
Vegan 7
Individuelt tilpasset
Børn 7
Sorter
Mest populære