Zinktilskud

Zink er først og fremmest blevet kendt som en antioxidant, der hjælper med at beskytte kroppens celler mod frie radikaler. Zink er dog også en del af hundredvis af enzymer i kroppen, som bl.a. indgår i produktionen og omsætningen af fedt, kulhydrater og proteiner, og kan derfor være af interesse for dig, der træner.

I denne kategori finder du separate tilskud med zink i forskellige former og koncentrationer, men for dig, der ønsker det, findes der også multivitaminer og multimineraler med zink i kombination med andre næringsstoffer.

HVAD ER ZINK?

Zink er et meget vigtigt mineral for kroppen og indgår i masser af processer, blandt andet i kroppens produktion af muskelopbyggende hormoner, herunder mandlige kønshormoner. Det findes ofte som zinktilskud og i ZMA.

Zink er et af de vigtigste mineraler for dem, der træner hårdt og ønsker at holde fedtforbrændingen og muskelvæksten i top. Zink er vigtigt for celledeling, hormonregulering, immunforsvar, stofskifte (fedtforbrænding) og flere forskellige proteinfunktioner. Dele af øjet og mændenes prostata indeholder mest zink, men hjernen, musklerne og skelettet indeholder også meget. Zink betragtes også som en antioxidant, fordi det er en del af enzymer, der har en antioxidant virkning. Der er derfor brug for zink for at alle disse dele kan fungere normalt.

ZINK I FØDEVARER

Zink findes i små mængder i alle naturlige fødevarer, fordi alle levende celler har brug for zink. Lever er langt den bedste kilde, men kød, mælk, nødder og fuldkorn er også gode kilder. Mineralet findes også i mindre mængder i det meste, vi spiser.

tILSKUD MED ZINK

Zink indgår i multivitaminer og fås som et separat supplement. Se efter zink, der er chelateret, såsom zinkgluconat eller zinkaspartat. Det betyder, at zinken er bundet til en aminosyre og dermed giver en bedre optagelse. En passende dosis i kosttilskud er mellem 10 og 30 mg. Zink indgår også i tilskuddet ZMA sammen med magnesium og vitamin B6. Stofferne i ZMA bidrager til at opretholde normale niveauer af muskelopbyggende hormoner i kroppen og bruges især af bodybuildere og eliteatleter.

Hvor meget zink skal man have?

Hvor meget zink du skal spise varierer afhængigt af køn og alder. Folk, der ofte går på lange slankekure eller spiser alt for ensidige slankekure, har størst risiko for at lide af lave niveauer af zink, samt hvis du spiser mad, der er strengt vegetarisk. Risikoen for zinkmangel er lav, men mangel kan føre til dårligere immunforsvar, smagssans og dårligere hår, hud og negle.

Tegn på zink mangel

For lidt indtag af zink kan give vidt forskellige symptomer, taget i betragtning af hvor mange funktioner det har i kroppen. Man kan blandt andet få dårligere nattesyn, øget følsomhed over for infektioner og nedsat sædproduktion hos mænd. Lave niveauer af zink er også ofte forbundet med dårlig hårkvalitet og slidte negle.

Zink bivirkninger

Der er ingen bivirkninger ved zink ved normalt brug. Men husk på, at zink er et sporstof, der delvist lagres i kroppen, hvilket betyder, at meget høje overdoser over længere tid kan give bivirkninger som mavesmerter, diarré og opkastninger. Hvis du følger de anbefalede doseringsanvisninger, er der ingen risiko for dette.

Læs mere
Filtre
Sorter
Mest populære
Filtre
Udvalg
Varemærke
Healthwell4 Thorne2 Svenskt Kosttillskott2 Matters1 Helhetshälsa1 Pharma Nord1 Pureness1 Solgar1 Holistic1
Form
Kapsler 10
Tabletter 4
Flydende 1
Mærkning
Vegan 10
Sorter
Mest populære
Filtre
Filtre Viser 14 produkter
Udvalg
Varemærke
Healthwell4 Thorne2 Svenskt Kosttillskott2 Matters1 Helhetshälsa1 Pharma Nord1 Pureness1 Solgar1 Holistic1
Form
Kapsler 10
Tabletter 4
Flydende 1
Mærkning
Vegan 10
Sorter
Mest populære
Zink 25 Plus
90 kapsler
Healthwell Zink 25 Plus
109 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5
Zink 25
90 kapsler
Healthwell Zink 25
79 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5
Bio-Zink
90 tabl
Pharma Nord Bio-Zink
105 kr
ZinkStatus
250 ml
Helhetsh�lsa ZinkStatus
109 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5
Zinc Picolinate
100 tabl
Solgar Zinc Picolinate
115 kr
4,7
4.7
Betyg: 4.67 / 5
Zink
90 kapsler
Holistic Zink
Nyhed
109 kr