C-vitamin

C-vitamin eller askorbinsyre, som det også kaldes, er et meget betydningsfuldt vitamin, der indgår i en række vigtige processer i kroppen. C-vitamin kan bl.a. fungere som en antioxidant, der hjælper med at beskytte kroppens celler og dens membraner mod frie radikaler, og på den måde hjælper vitaminet også med at beskytte mod oxidativt stress. Desuden har C-vitamin betydning for hormondannelsen og dannelsen af proteinet kollagen, som bidrager til styrke og stabilitet i kroppens støttevæv.

Her finder du vores tilskud med C-vitamin til både børn og vokse. Du finder både C-vitamin piller, C-vitamin pulver og Liposomalt C-vitamin.

Hvad er C-vitamin?

C-vitamin kaldes også ascorbinsyre og er et vandopløseligt vitamin, som vi skal tilføre gennem maden. Det er nødvendigt for dannelsen af kollagen, kroppens vigtigste forstærkende protein, der danner lange, stærke bånd i alt bindevæv. Selv dannelsen afvisse hormoner kræver tilstedeværelsen af C-vitamin for at fungere. Det fungerer også som en antioxidant, der beskytter cellerne mod oxidation, en ældningsproces, som vi konstant udsættes for. Du, der træner og stresser ekstra meget, udsættes endnu mere for de frie radikaler, der nedbryder vores krop og kan derfor med fordel spise ekstra antioxidanter. Derudover letter C-vitamin optagelsen af flere mineraler, herunder jern.

C-vitamin er også et populært supplement til at spise under forkølelse. Der er forskning, der tyder på, at C-vitamin kan lindre forkølelsessymptomer og forkorte sygdommens varighed. Det menes at være særligt gavnligt hos fysisk aktive mennesker, som har en højere belastning af immunsystemet, hvor det også menes at kunne modvirke forkølelse. Der mangler dog stadig flere undersøgelser for at kunne fastslå med sikkerhed, at dette er tilfældet. Det er dog bevist, at vitaminet er nødvendigt for et normalt fungerende immunsystem. Immunforsvaret beskytter kroppen mod forskellige belastninger som virus og bakterier, og et velafbalanceret immunforsvar er derfor godt til at beskytte mod forkølelse.

C-VITAMIN I FORBINDELSE MED TRÆNING

Hvad de fleste mennesker ikke tænker over er, at træning faktisk øger behovet for vitaminer, fordi deres udskillelse er større. C-vitamin er vandopløseligt, og hvis vi kommer af med mere væske, i forbindelse med vi sveder under træning, bliver forbruget også højere. Uden tilstrækkeligt vitaminindtag vil kroppen ikke være i stand til at udnytte alle de positive egenskaber, som andre næringsstoffer giver. Med andre ord kan indtagelse af for lidt vitamin over en længere periode resultere i dårligere præstationer.

Tip: Læs mere om vitaminer til dig der træner

Hvor får vi c-vitamin fra?

C-vitamin findes i al frugt og grøntsager, og de mest kendte kilder til C-vitamin er citrusfrugter, hyben og peberfrugter. Det kan dog være godt at huske, at vitaminet er varmefølsomt og derfor kan blive ødelagt, når man laver mad ved høje temperaturer. For ikke at gå glip af vitaminets gode egenskaber, skal du derfor gerne spise dine fødevarer med C-vitamin rå, eller tilberede dem på en mere skånsom måde. Næringsindholdet er generelt mindst påvirket, når du koger det med væske ved lav temperatur og i kort tid, dampning er derfor en mere skånsom tilberedningsmetode end fx kogning og stegning. Du kan også supplere dit indtag andre steder for at sikre dig, at du får nok, ved eksempelvis at tage tilskud med C-vitamin, enten som piller, eller ved at tilsætte C-vitamin pulver til din smoothie eller dit glas vand.

Anbefalet dagligt indtag af C-vitamin

Det anbefalede mindste daglige indtag for en voksen er 75 mg. Det er det indtag, der skal til, for at man ikke udvikler mangelsygdomme. Behovet varierer dog noget afhængig af livsstil. Når du er syg, stresset eller træner meget, har du måske brug for lidt ekstra. Mangler er ualmindelige i disse dage, men for lidt indtag kan forårsage træthed, større risiko for infektioner, muskelsvaghed og depression.

Tilskud med C-Vitamin

Den mest almindelige form for C-vitamin i kosttilskud er ascorbinsyre, da det er den form, der er lettest for kroppen at optage. C-vitamintilskud kommer i flere forskellige former, såsom tabletter, kapsler, pulvere og væsker. Der er også kombinerede kosttilskud, der indeholder C-vitamin. Mange produkter ligner måske, men det betyder ikke, at de alle er ens. For eksempel kan mængden, kilden og kvaliteten af kosttilskud variere. Det er derfor godt at sammenligne, inden du vælger dit kosttilskud, så du finder det, der passer til dig.

I vores sortiment har vi mange forskellige typer af kosttilskud med C-vitamin, alt fra tabletter og kapsler til pulver og flydende C-vitamin i liposomform. Vi har noget for enhver smag, både dem, der er på udkig efter et højdosis og biotilgængeligt kosttilskud, og dem, der ønsker et blidere kosttilskud, der er venligt for maven.

C-vitamin bivirkninger

Eventuelt overskydende C-vitamin udskilles i urinen. Bivirkninger ved overdosering er derfor yderst sjældne, men undgå at spise kosttilskud i gramdoser i længere tid. Antioxidanten kan så i stedet fungere som en pro-oxidant og dermed øge det oxidative stress på cellerne, hvilket reelt ikke er formålet med et tilskud.

Vigtigt at huske for dem, der træner, er, at man ikke bør tage tilskuddet direkte før træning, fordi der er undersøgelser, der viser, at tilskud med antioxidanter før træning i stedet kan øge frigivelsen af frie radikaler.

Ofte stillede spørgsmål omkring c-vitamin

1. Hvad gør C-vitamin i kroppen?

C-vitamin er en livsvigtig antioxidant, som blandt andet er vigtig for at beskytte cellerne mod frie radikaler. Det er også nødvendigt for at opbygge kroppens brusk- og knoglevæv, og det letter også optagelsen af jern fra maden.

2. Er C-vitamin godt for immunforsvaret?

C-vitamin bidrager til immunsystemets normale funktion. Alvorlig mangel på C-vitamin kan forårsage symptomer såsom modtagelighed for infektion.

3. Hvor meget C-vitamin om dagen?

Det anbefalede minimumsindtag er som følger:

Spædbarn 6-11 måneder = 20 milligram

Spædbarn 12-23 måneder = 25 milligram

Barn 2-5 år = 30 milligram

Barn 6-9 år = 40 milligram

Barn 10-13 år = 50 milligram

Voksen =75 milligram

Gravid = 85 milligram

Ammende = 100 milligram

4. Kan jeg få for meget C-vitamin?

Da C-vitamin er et vandopløseligt vitamin, forsvinder overskuddet med urinen. Der er derfor ingen kendte risici i tilfælde af en moderat overdosis. Ved meget høje doser kan der opstå bivirkninger såsom diarré. Følg den anbefalede dosis på pakken for at undgå at tage for meget.

5. Hvad er askorbinsyre?

Ascorbinsyre er et andet navn for C-vitamin. Ascorbinsyre er en organisk syre og antioxidant.

6. Er der nogle tilskud jeg bør undgå i forbindelse med C-vitamin?

C-vitamin kan kombineres med andre kosttilskud uden risiko for farlige bivirkninger. Det du dog skal huske på er, at C-vitamin (ascorbinsyre) er en relativt ustabil syre, hvilket betyder, at væsker og vitaminer med en anden pH-værdi (basisk eller stærkt sure) kan ændre vitaminet og reducere dets virkning som en antioxidant. Du bør derfor tage dit C-vitamin med vand eller en anden neutral væske for den bedst mulige optagelse.

7. Hvilke fødevarer er rige på C-vitamin?

Nogle fødevarer, der er naturligt rige på C-vitamin, er citrusfrugter, peberfrugter, broccoli, hyben, rosenkål, persille og ribs.

Læs mere
Filtre
Sorter
Mest populære
Filtre
Varemærke
Healthwell10 Holistic3 Svenskt Kosttillskott3 Solgar2 Kids Zoo1 Aurora1 Monkids1 Nordbo1 Healthwell QURE1 Dr Mercola1 Vis flere
Form
Tabletter 10
Kapsler 8
Pulver 6
Flydende 2
Mærkning
Vegan 19
Individuelt tilpasset
Børn 4
Hende 1
Sorter
Mest populære
Filtre
Filtre Viser 26 produkter
Varemærke
Healthwell10 Holistic3 Svenskt Kosttillskott3 Solgar2 Kids Zoo1 Aurora1 Monkids1 Nordbo1 Healthwell QURE1 Dr Mercola1 Vis flere
Form
Tabletter 10
Kapsler 8
Pulver 6
Flydende 2
Mærkning
Vegan 19
Individuelt tilpasset
Børn 4
Hende 1
Sorter
Mest populære
Vitamin C 1000 +
90 tabl
Healthwell C-vitamiini 1000 Plus
119 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5
Vitamin C 1000+
90 tabl
Core Vitamin C 1000+
119 kr
4,8
4.8
Betyg: 4.8 / 5
Vitamin C pH-Neutral
90 tabl
Vitamin C 1000  pH-Neutral
159 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5
Vitamin C Pulver
250 g
Healthwell C-Vitamin Pulver
119 kr
4,8
4.8
Betyg: 4.76 / 5
Vitamin C Pulver
500 g
Healthwell C-Vitamin Pulver
219 kr
4,8
4.8
Betyg: 4.76 / 5
Vitamin C Bioflavon
90 kapsler
Vitamin C Bioflavon
135 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5
Vitamin C pH-Neutral
250 g
Healthwell C-Vitamin Pulver pH-neutraali
215 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5
Vitamin C 500
90 kapsler
Healthwell C-vitamin 500
89 kr
3,3
3.3
Betyg: 3.33 / 5
Liposomal C-vitamin
180 kapsler
Dr. Mercola Liposomal Vitamin C
479 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5
Solgar Vitamin C
100 kapsler
Solgar Vitamin C 1000 mg
169 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5
C-vitamin Aurora
480 ml
Aurora Mega Liposomal C
445 kr
3,5
3.5
Betyg: 3.5 / 5
Bio C-Vitamin
120 tabl
Pharma Nord Bio C-Vitamin
159 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5