Mine sider
Mine sider
Inspirerende læsning | Kost & kosttilskud | Træning | Opskrifter | Ambassadører

Guide: Protein til træning

Udover det faktum, at dine muskler består af protein, har protein også en række livsopretholdende funktioner. Protein udgør helt eller delvist bestanddel i bl.a. receptorer, antistoffer, enzymer, hormoner som f.eks. insulin og væksthormoner samt forskellige transportproteiner såsom hæmoglobin.

  • Hvad er protein?
  • Hvad er god proteinkvalitet?
  • Hurtigt og langsomt protein
  • Hvor meget protein bør man indtage?

Mikaela Norman fylder sin shaker med proteinpulver.

Hvad er protein?

Protein består af sammenkædede aminosyrer, ligesom togvogne i et tog. Der findes 20 forskellige aminosyrer, hvilket gør kombinationsmulighederne uendelige. De forskellige aminosyrer har desuden forskellige egenskaber, som påvirker proteinets struktur og biokemiske egenskaber, hvilket igen styrer proteinets fysiologiske egenskaber.

Når det kommer til protein i kosten og din udvikling inden for træning, så er strukturen irrelevant; det er primært tilførslen af aminosyrer, der er vigtig. Det betyder derfor ingenting, fra et ernæringsperspektiv, om proteinet for eksempel opvarmes og taber sin struktur. Det har kun betydning, hvis du indtager et specifikt protein for dets specifikke funktion, såsom laktaseenzymer, hvis du er laktoseintolerant. Der er dog to ting, der faktisk har betydning for din udvikling inden for træning - proteinets kvalitet og optagelseshastighed.

Proteinkvalitet og biologisk værdi (BV)

Den biologiske værdi er et af mange mål for proteinets biologiske kvalitet. Et protein af god kvalitet har en aminosyresammensætning, der er gunstig for produktion og vedligeholdelse af væv. Biologisk værdi (BV) er et mål for, hvor stor en procentdel af en given mængde absorberet protein, der så indgår i kroppens væv. Med andre ord angiver BV, hvor godt et bestemt protein kan anvendes til opbygning af protein i vores krop. Generelt har animalske proteinkilder en højere BV end vegetabilske, da mange vegetabilske proteinkilder mangler en eller flere essentielle aminosyrer.

Proteintilskud

 
Core Casein
 
Core Triple Protein
 
Core Protein Pro
 
Diet Protein
 
RAW Extreme Whey
 
Core Soja Protein
 
Core Whey Protein
 
Hampeprotein ØKO
 
Core Plant Protein
 
Core Clear Whey 90

Hurtigt og langsomt protein

Ud over BV har forskellige proteiner også forskellige hastigheder, hvad angår nedbrydning og optagelse. Det hurtigste protein og uden tvivl det mest anvendte proteintilskud er valleproteinet. I den anden ende af spektret finder du kasein, som er det langsomste protein. Begge har en høj BV, men på grund af forskellige strukturer får de forskellige absorbanshastigheder og dermed forskellige effekter på muskelvæksten. Din muskelmassevækst bestemmes af nettobalancen mellem produktionen og nedbrydningen af muskelproteiner. Valleprotein har vist sig at stimulere proteinsyntesen, mens kasein hæmmer nedbrydningen. Du er velkommen til at læse mere i vores artikler om det hurtige valleprotein og det langsomme natprotein kasein.

Hvis du er blandt dem, der har valgt helt eller delvist at udelukke animalske proteinkilder, er sojaprotein et passende alternativ. Sojaprotein optages relativt hurtigt, dog ikke så hurtigt som valle.

Blandt animalske proteinkilder bør også æggeprotein nævnes, fordi det er et protein af god kvalitet og kan bruges som alternativ for dem, der er laktoseintolerante.

Hvor meget protein har du brug for?

Det måske mest diskuterede emne, når det kommer til proteinindtag, er hvad der er den optimale proteinmængde. Ifølge anbefalinger fra WHO er 0,8 g/kg kropsvægt den mængde, der bør indtages for at sikre et tilstrækkeligt indtag og forhindre mangler. Fødevarestyrelsen anbefaler et indtag på 15 energiprocent (E%) protein, hvilket svarer til omkring 75 g protein for en person, der spiser 2000 kcal om dagen.

Denne anbefaling er rettet mod den generelle befolkning og skal kun sikre et tilstrækkeligt indtag med hensyn til mangel. Studier på atleter inden for både styrkesport og udholdenhedsidræt har vist, at de har et højere proteinbehov. Studier på atleter inden for styrkesporter kræver et højere indtag for at opfylde behovet for muskelopbygning. I disse tilfælde har studier vist, at 1,4 g/kg kropsvægt og 2,4 g/kg kropsvægt er mere gunstigt end 0,86 g/kg kropsvægt. Der var dog ingen forskel mellem de to første indtag med hensyn til kvælstofbalance.

Du bør altså som minimum indtage 1,4 g protein/kg kropsvægt pr. dag for at optimere din muskelvækst. Det er desuden ikke ualmindeligt, at atleter inden for styrkesport og bodybuilding indtager over 2 g/kg kropsvægt pr. dag.

Referencer

Stuart M. Phillips, Daniel R. Moore, Jason E. Tang En kritisk gennemgang af kostens proteinbehov, fordele og overforbrug hos atleter International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 2007, 17, S58-S76

Abrahamson et al. Ernæringslæren for højskolen. 1999

Jeukendrup og Gleeson. Idrætsnæring for bedre præstation. 2007

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej

Lær mere

 
Alt du vil vide om valleprotein

Alt du vil vide om valleprotein

Hvad er det der gør, at vallleprotein er et af de mest foretrukne tilskud?
 
Alt du skal vide om ærteprotein

Alt du skal vide om ærteprotein

Ærteprotein har en naturlig bred næringsprofil - læs mere!
 
Sojaprotein

Sojaprotein

Sojaprotein er det vegetabilske svar på valleprotein.
 
Fordelene ved hydrolyseret valleprotein

Fordelene ved hydrolyseret valleprotein

Hydrolysat er hurtigt optageligt, og indeholder minimalt fedt og kulhydrater.
 
Hvor godt er sojaprotein ved træning?

Hvor godt er sojaprotein ved træning?

Sojaprotein er det veganske alternativ til valleprotein. Læs mere her!
 
Hvad er havreprotein?

Hvad er havreprotein?

Havreprotein er et 100 % naturligt protein, udvundet af havre - læs mere!
 
Stor guide: Naturlige proteintilskud

Stor guide: Naturlige proteintilskud

Til dem der ikke kan spise protein fra mælk, her er flere muligheder.
 
Hvor godt er risprotein?

Hvor godt er risprotein?

Risprotein - et fremragende alternativ til dig som er veganer eller vegetar.
 
Valleprotein & Træning

Valleprotein & Træning

I denne artikel gennemgår vi proteinkongen, valleprotein!
 
Lækre og svampede proteinmuffins

Lækre og svampede proteinmuffins

Prøv disse lækre protein- og mandel muffins med proteinbar i!
 
Stor guide: Sådan bygger du stærke ben - øvelser og træningsprogram

Stor guide: Sådan bygger du stærke ben - øvelser og træningsprogram

Tips til hvordan du kan tilrettelægge dine ben-træninger for bedste resultat!
 
Proteintiming

Proteintiming

Det rette protein til den rette lejlighed.
 
Protein til træningen

Protein til træningen

Hvorfor er protein så vigtigt for træningsresultater? Svaret finder du her.
 
Få resultater med proteintiming

Få resultater med proteintiming

Fordelene ved at spise den rigtige slags protein på det rigtige tidspunkt!
 
Valleproteinisolat

Valleproteinisolat

En form for valleprotein kaldes isolat og er en renere form af valle.
 
Hvad er hampeprotein?

Hvad er hampeprotein?

Læs mere om hampeprotein - et af de mest naturlige proteintilskud der findes.
 
Hvad er bedst - aminosyrer eller protein?

Hvad er bedst - aminosyrer eller protein?

Hvad er fordelen ved at spise aminosyrer kontra at spise proteinpulver?
 
Vælg det rette proteinpulver

Vælg det rette proteinpulver

Hvilket proteinpulver skal man købe? Vælg det rette til dine behov.
 
Proteinfluff med valleprotein

Proteinfluff med valleprotein

Byt din proteinshake ud med en herlig proteinfluff!
 
Guide til nybegyndere: Protein

Guide til nybegyndere: Protein

En guide om, hvordan protein fungerer, og hvor meget vi har brug for.