Mine sider
Mine sider
Inspirerende læsning | Kost & kosttilskud | Min målsætning | Træning | Opskrifter | Ambassadører

Stor guide: Hvad er kasein?

Kasein har en langsom optagelse i kroppen og fungerer i modsætning til det hurtige valleprotein. Kasein passer til dig, der tidligere kun har anvendt valleprotein, men ønsker at øge dit proteinindtag. Det egner sig også fremragende til dig, der er på diæt og ønsker at modvirke muskelnedbrydning.

Rent kasein

 
Core Casein
 
100% Casein

Kaseinets egenskaber

Kasein er det dominerende protein i mælk og udgør cirka 80 % af mælkens protein, hvor resten består af valle. I maven danner kaseinet en gel, der gør proteinet mere komplekst for kroppen at nedbryde. Optagelsen i tarmen bliver derfor langsommere, og frigivelsen af aminosyrer i blodet bliver forsinket. Hvis du spiser eller drikker kasein, kan du således forsyne musklerne med protein flere timer efter indtagelsen.

En mand holder en blå shaker i hånden.

Dig der ønsker at øge din muskelmasse, fokuserer sandsynligvis på dannelsen af nyt muskelprotein. Men det er lige så vigtigt at forhindre, at det eksisterende muskelprotein bliver nedbrudt, og det er her, kasein kommer ind i billedet. Da kaseinet optages langsomt, stimulerer det ikke proteinsyntesen i samme grad som et hurtigt protein, såsom valleprotein, men derimod modvirker det muskelnedbrydning i større omfang. (1) Kaseinets egenskaber gør det velegnet, når du ikke får nok protein til at forhindre muskelnedbrydning; under diæt med kalorieunderskud, før en lang nats søvn eller når der går lang tid mellem måltiderne.

Kasein eller valle?

Kasein og valle er to kontrastfyldte proteintyper, der ofte bliver sammenlignet. Selvom de har samme oprindelse, er de fuldstændige modsætninger.

At valle med sin hurtige optagelsesevne bidrager til proteinsyntesen i større omfang, og at kasein bedre modvirker muskelnedbrydning, er allerede konstateret. Forskellene består også af proteinenes sammensætning af aminosyrer. Leucin er den aminosyre, der i størst grad udløser proteinsyntesen, og valleprotein indeholder betydeligt mere leucin end kasein.

Hvis du har svært ved at vælge mellem valle og kasein og kun ønsker ét enkelt tilskud, er det sandsynligvis valle du skal vælge, da det giver en hurtig proteinforsyning, når du behøver det mest. Kasein bør du vælge som supplement til at bevare muskelmassen.

Kosttilskud

Kasein findes i nogle forskellige varianter af kosttilskud, og nedenfor følger de mest almindelige.

Calciumkaseinat, den mest almindelige variant, bruges ofte som et tilskud inden nattesøvn for at få en kontinuerlig tilførsel af aminosyrer over flere timer. Kaseinets konsistens er relativt tykflydende, hvilket er værdifuldt ved diæt, da det mætter mere.

Micellært kasein er den mest naturlige og mindst forarbejdede form af kasein, med samme proportioner som mælk. Da kroppen skal nedbryde det i flere trin, optages micellært kasein endnu langsommere.

Trefaseprotein indeholder tre forskellige slags protein med forskellig hurtig optagelsesevne. Kaseinet står for det langsomme protein, mens valle udgør det hurtige protein og æggeprotein mellemhurtigt. Denne blanding giver dig det bedste fra begge verdener, og du får både hurtig tilførsel af protein men også over mange timer.

Trefasprotein

 
Core Triple Protein
 
Fairing Protein 3
 
Anab. Protein

Kaseinprotein kan nemt blandes til en lækker proteinshake, blandes i grød eller smoothie, men det er også blevet meget populært at bruge til at lave en cremet og mættende proteinpudding af. For at få den tykke konsistens tilsætter man da en mindre mængde væske.

Tip! Prøv eventuelt denne opskrift på proteinbudding med knas.

Kasein sammen med valle vil give dig gode forudsætninger for at nå store mål!

Referencer:

Slow and fast dietary proteins differently modulate postprandial protein accretion. Boirie, Dangin, Gachon, Vasson, Maubios, Beaufrere. 1997.

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej