Mine sider
Mine sider
Inspirerende læsning | Kost & kosttilskud | Træning | Opskrifter | Ambassadører

Derfor er mælkeprotein godt

Intet folkeslag drikker så meget mælk som vi i Sverige, og det forsyner os dagligt med tiltrængt calcium og D-vitamin. Mælkeprodukter er desuden en fantastisk kilde til fuldgyldigt protein, og det er ikke uden grund, at det også anvendes i kosttilskud.

  • Mælkproteinets egenskaber
  • Forskellige tilskud

##PRODUKTGRUPPE 1##

Mælkproteinets egenskaber

Mælk er alle pattedyrs første føde og er derfor en meget næringsrig drik med det primære indhold, vi har brug for, til at vokse. Mælk består af cirka 6 % protein, hvor omkring 80 % udgøres af kasein og 20 % af valle, to varianter med vidt forskellige egenskaber, som fungerer som hinandens komplement. Proteinet i mælk er komplet med alle vigtige aminosyrer.

En mand sidder bag en pose Core Whey Protein og er ved at lave en proteinshake.

At drikke kun mælk efter træning kan være almindeligt blandt begyndere og motionister, men det er som regel ikke tilstrækkeligt for at komme sig ordentligt. Du bør indtage en mere koncentreret form af kulhydrater og protein for at få nok energi uden unødvendige kalorier fra mælkesukker.

Forskellige tilskud

Mælkproteinpulver er en isoleret form af mælk, hvor fedt og kulhydrater er separeret, og resultatet bliver et proteinkoncentrat. Mælkproteinpulver indeholder samme proportioner af valle og kasein som ren mælk og har derfor en relativt langsom optagelseshastighed. En almindelig form for mælkproteinpulver kaldes micellært kasein og er den mindst behandlede form for mælkprotein. Når man i daglig tale taler om mælkprotein, er det ofte kasein, man mener.

Valleprotein er den del af mælkprotein, der har en hurtig optagelseshastighed. Der findes forskellige typer af valleprotein, hvor almindeligt koncentrat er standard. Det fungerer godt som baseprotein til den aktive person, og dets egenskaber gør det perfekt som restitutionsprotein efter træning. Valle har et højt indhold af de forgrenede aminosyrer leucin, isoleucin og valin, som er de aminosyrer med største indflydelse på proteinsyntesen. Visse valleproteinpulvere er såkaldte isolater eller hydrolysater. Isolat er en renset form for valle med ekstremt små mængder kulhydrater og fedt, og hydrolysat er et forspaltet isolat, der giver en øjeblikkelig optagelse i kroppen. Isolat og hydrolysat er noget dyrere end almindeligt koncentrat og er tilpasset dem, der ønsker at udvikle sig i deres træning.

Valleprotein

 
Core Whey Delight
 
Core Protein Pro
 
Core Whey Protein

Kasein er vallens direkte modsætning. Kasein har en evne til at danne en gel i maven, hvilket gør, at optagelseshastigheden bliver kraftigt forsinket. Kasein påvirker ikke proteinsyntesen på samme måde som valle, men det langsomme optag gør, at dine muskler forsynes med protein i en længere periode, og det bruges ofte til at modvirke muskelnedbrydning. Kasein fungerer godt som supplement til valle, eksempelvis ved en diæt med kalorieunderskud, før nattesøvn, eller når der er lang tid mellem måltiderne.

Kasein

 
Core Casein
 
Core Casein Sample

Sammenfattende er mælkprotein altså et fuldgyldigt protein, der passer til den aktive person. Den, der ikke tilfredsstilles med bare at drikke almindelig mælk, har flere koncentrerede proteinpulvere at vælge imellem; mælkprotein med samme proportioner som i mælk, valleprotein til dem, der ønsker en hurtig optagelse, og kasein til at modvirke muskelnedbrydning. Hvis du vil vide mere om hver proteinsort, kan du læse artiklerne om valleprotein og kasein.  

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej