Sådan finder du laktosefrit protein
Som laktoseintolerant er det ikke kun næringsindholdet, der skal opfylde forventningerne. Indholdsfortegnelsen skal også læses grundigt, før man beslutter sig for, hvilket proteinpulver der passer bedst. Her guider vi dig til at finde det rette.
- Valleproteinisolat og hydrolysat
- Æggeprotein ved mælkeallergi
- Soyaprotein og laktoseintolerans
- Vegetabilsk protein ved laktoseintolerans
Valleproteinisolat og hydrolysat
Valleprotein udvindes fra mælk, og almindeligt vallekoncentrat indeholder derfor en del laktose, som kan være problematisk for sarte maver. Valleprotein, der er designet til at give en højere andel protein per portion, indeholder noget, der kaldes valleisolat eller vallehydrolysat. Et isolat er en renset form af valleprotein, hvor det meste af mælkesukkeret og fedtet er fjernet. Resultatet bliver en endnu mere koncentreret form for protein, der desuden er meget lavt i laktose. Hydrolysat er et isolat, der er nedbrudt i mindre bestanddele for at sikre en øjeblikkelig optagelseshastighed og er ligesom isolat meget lavt i laktose. De proteinpulvere, der er tilpasset laktoseintolerante, indeholder netop isolat og hydrolysat. Før du køber et valleprotein, så vær sikker på, at det ikke indeholder en blanding af isolat og koncentrat, da laktoseindholdet dermed vil være højere.
Æggeprotein ved mælkproteinallergi
Æggeprotein er et middelhurtigt proteinpulver lavet på æggehvide og kan også anvendes af personer med mælkeproteinallergi. Æg har en lidt langsommere optagelseshastighed end valle, men har den store fordel, at det naturligt indeholder ubetydelige mængder fedt og kulhydrater. Æggeprotein kan erstatte valleprotein efter træning eller som mellemmåltid.
Tip! Læs mere om æggeprotein her.
Sojaprotein og laktoseintolerans
Sojaprotein anses som et alternativ til valleprotein for både vegetarer og laktoseintolerante. Sojaprotein er trods sin vegetabilske oprindelse stadig højværdigt med alle essentielle aminosyrer. Sojaprotein er længe blevet undgået i fitnesskredse på grund af sojabønnens indhold af fytoøstrogener, et stof, der ligner det kvindelige kønshormon. Men der er ingen grund til bekymring, alle proteintilskud er renset for disse stoffer og kan bruges af både mænd og kvinder.
Vegetabilsk protein ved laktoseintolerans
Vegetabilske proteinkilder har generelt en lavere biologisk værdi end animalske proteiner, men der er nogle, der skiller sig ud. For en højere aminosyretilgængelighed kan du med fordel kombinere forskellige plantebaserede proteiner eller tilføje individuelle aminosyretilskud. Hampeprotein og risprotein er to varianter, der er blevet mere populære på det seneste. Hampeprotein indeholder fuldværdigt protein fra hampefrø med samme ernæringsprofil som hamp. Risprotein er et koncentrat fra protein i ris, hvor kulhydraterne er fjernet. Fordelen ved planteproteiner er, at de er fremstillet uden tilsætningsstoffer og passer derfor både til laktose- og glutenintolerante samt til mælkprotein- og soyaproteinallergikere.