Sådan fungerer æggeprotein
Æggeprotein er et meget potent og relativt hurtigt optageligt protein, der passer til de fleste. Det er ikke lige så omtalt som sine modparter, og i denne artikel får du mere at vide om, hvad det er, og hvilke forskellige varianter der findes.
Hvad er æggeprotein?
At æg er fulde af protein, kan næppe have undgået nogen, og mange af os spiser dagligt både kogte og rå æg for deres rige indhold af højværdi protein. Æggehvide indeholder naturligt få kalorier og meget lidt kulhydrater og fedt, og det samme gælder selvfølgelig æggeproteinpulver. Æggeproteinpulver er et relativt hurtigt optageligt protein og består normalt kun af æggehvide adskilt fra æggeblommen.
Du ved sikkert at man ofte omtaler protein med et biologisk værdi, som indikerer, hvor mange essentielle aminosyrer der indgår. Æg har et komplet indhold af essentielle aminosyrer med BV 100 og fungerer som referencepunkt for øvrige proteinrige fødevarer. Meget af nutidens forskning peger på, at et protein, der absorberes hurtigt og desuden har et stort indhold af aminosyren leucin, påvirker proteinsyntesen i betydeligt højere grad end protein med langsom optagelseshastighed eller lavere biologisk værdi.
Laktoseintolerante og mælkeproteinallergikere har særligt god gavn af æggeprotein, men alle kan bruge det efter træning eller mellem måltider for at fylde op med protein. Selvom mange oplever, at smagen af valleprotein er mere behagelig, har æggeprotein den store fordel, at det indeholder ekstremt lidt fedt og kulhydrater samt er helt fri for laktose.
Kosttilskud
Æggeproteinpulver er i sammenligning med valleprotein en lidt tykkere og mere cremet variant. Det er en smule dyrere, men den, der er villig til at betale lidt ekstra kroner, har et par varianter at vælge imellem.
Æggeproteinisolat er en koncentreret form for ægpulver med minimal mængde fedt og kulhydrater. Isolat er den mest almindelige form for æggeprotein. Et andet almindeligt udtryk, der angives på emballagerne, er ægalbumin, som er et andet navn for æggehvide.
Trefaset protein indeholder æggeprotein som et af tre proteiner med forskellig hurtig optagelseshastighed. Valleprotein indgår som den hurtigste variant og giver direkte proteinforsyning til musklerne, æggeprotein er middelhurtigt, og kasein er langsomt. Det passer godt til diæt, fører nattesøvn eller på tidspunkter, hvor der går længe mellem måltider.
Heleægspulver består, som navnet antyder, af hele ægget. Det er et meget proteinrigt pulver, men indeholder også mere fedt fra æggeblommen. Heleægspulver er godt for dig, der har brug for mere energi, men stadig vil have mest protein.
Anbefalede produkter
Æggeprotein er med andre ord et meget potent protein, der passer til de fleste. Hvis du vil vide mere om andre proteinpulvere, kan du læse om valleprotein og kasein.