Sådan etablerer du træningsrutiner, der holder på lang sigt - Denice Mobergs 7 bedste tips
Efteråret er her, og det lover nyt liv og nye vaner. Fitnesscentrene er overfyldte, men efterhånden som efteråret bliver til vinter, tyndes der ud i dem. Så hvordan sørger man for, at træningsglæden holder ved, selv når motivationen svigter? Denice Moberg deler sine bedste tips til, hvordan du kan få succes med træningen på lang sigt!
"Lad ikke motivationen drive dig, men lad motivationen blive drevet af dig", siger fitnessprofilen Denice Moberg.
Træningsprofilen Denice Moberg har mange års erfaring med at arbejde med både fysisk og mental sundhed. Hun er en af Sveriges største fitnessprofiler og har næsten en million følgere på sin Instagram-konto. Ved at lade livet have plads og tilpasse træningen efter hverdagen formår hun at opretholde træningsglæden gennem både opture og nedture.
– Det er vigtigt at justere træningen efter, hvordan livet ser ud, siger Denice. Hvis man vil have træning som livsstil, skal livet kunne komme imellem. Det gælder om at acceptere det, så man ikke giver op, bare fordi det ikke bliver, som man havde tænkt sig.
1. Begynd at se dig selv som en person, der træner
Når du begynder at se dig selv som en person, der træner, træffer du en dybere beslutning, en identitetsbaseret forandring, snarere end et overfladisk løfte. Livet skal kunne tage plads nogle gange, men hvis du har overbevist dig selv om, at du er en person, der træner, vil du stadig være det, når muligheden byder sig igen. Dette er en vigtig psykologisk nøgle til bæredygtig udvikling, og du vil lettere komme ud af nedture, når det føles som en selvfølge, at du er en person, der træner – uanset hvad livet tilbyder.
2. Lad ikke motivationen styre
Lad ikke motivation drive dig, men lad motivationen blive drevet af dig. Motivation er blot en følelse, vi jagter, fordi vi tror, vi yder bedre, når den er der. Vi søger den ofte uden for os selv, hvilket gør, at vi ender med at vente i stedet for at tage skridt fremad. Vi bliver passive og falder som ofre for omstændighederne. Men du behøver ikke motivation for at handle. Du kan derimod skabe de rette forudsætninger; et godt miljø, gode vaner og en sund tankegang, som øger chancen for, at du har lyst til at fortsætte. Ligesom et frø vokser i næringsrig jord, vokser du ved at give dig selv den rette indre og ydre støtte. Lad ikke din dagsform bestemme, men lad dit formål lede dig.
3. Sæt et mål der giver mening
Overvej hvorfor du vil træne. Får det dig til at føle dig godt tilpas, eller er der en anden grund? Vil du føle dig stærk, lykkelig, eller vil du løbe et løb? Start med at sætte et mål, som du er følelsesmæssigt involveret i – et mål, der gør dig spændt og får dig til at føle noget. Ellers bliver det bare endnu en ting på listen over ting, du skal gøre.
Tip! Prøv Denice Mobergs 5-dages træningsprogram!
Overvej hvorfor du vil træne – får det dig til at føle dig godt tilpas, eller er der en anden grund?
4. Gør det enkelt
Jo enklere ting er, desto sjovere synes vi, det er! Og når det er sjovt, har vi tendens til at ville gøre mere af det. Vi vil automatisk udvikle os uden at skulle kæmpe imod det. Rent praktisk kan det handle om at tage træningstasken med på arbejde om morgenen, så det bliver nemt at træne, inden man kommer hjem. Alt for at træningen skal blive gennemført på en glidende måde.
5. Find accept
Det handler om at finde accept over, at livet går op og ned, og ligesom vi træner vores kropslige muskler, kan vi træne vores mentale muskler. En af dem er accept. Det er en afgørende mental evne at kunne slippe det gamle og se fremad, så vi ikke baserer vores fremtidige beslutninger på fortiden. Ofte bebrejder man sig selv, når noget går galt: "hvorfor har jeg ingen disciplin, hvorfor kan alle andre klare det?" Men alle atleter har deres nedture, uanset hvilket niveau de træner på. Tricket er at finde sine egne metoder til at holde sig flydende på en bæredygtig måde i længden. En af de metoder er accept og at fortsætte alligevel!
6. Tænk omvendt
Vil du gå fra stillesiddende til veltrænet, vil det kræve engagement og energi, men du kan handle på forskellige måder. At forsøge at se det svære som let og det udfordrende som sjovt kan hjælpe dig fremad. Det betyder, at i stedet for at tænke, at det gør ondt, når du træner, kan du tænke, at det føles godt. Selve smerten er faktisk god for dig, den udvikler dig. Så i stedet for at tænke, at du "presser en træning ind i frokosten", kan du se det som, "hvor dejligt at jeg har mulighed for at træne i frokosten i dag, jeg glæder mig til at komme hjem helt rolig og klar til dagen". Når du ændrer dit mindset, vil du opleve mere af det. Din fokus, din virkelighed!
Tænk på træningen som en sparegris, du fylder lidt ad gangen, hvor hver træningssession er en mønt, du lægger i. Selvom der går nogle dage uden træning, er alt det, du allerede har investeret, stadig der. Med tiden bliver sparegrisen fuld, og din krop takker dig. På den måde går intet til spilde. På langt sigt gør selv små indsatser en stor forskel for sundheden - især i sammenligning med ikke at træne overhovedet. Nøglen er at se værdien i det lille, men at holde øje med helheden. Ligesom med opsparing er det en investering i dig selv, uanset tempo.
Tip! Læs mere om, hvordan du kommer i gang med træningen igen efter en pause!