Mine sider
Mine sider
Inspirerende læsning | Kost & kosttilskud | Træning | Opskrifter | Ambassadører

Hvad er bipollen? - og hvad kan det bruges til?

Bipollen er en kommende trend blandt sundhedsfødevarer og supermad og anses af entusiaster for at være en af naturens mest komplette råvarer. Bipollen indeholder flere næringsstoffer, og en skefuld om dagen er tilstrækkelig for at drage fordel af de sundhedsfremmende egenskaber.

  • Hvad er bipollen?
  • Anvendelse og dosering
  • Bivirkninger

Hvad er bipollen?

Bipollen, eller pollengranulat som det også kaldes, er et biprodukt i dobbelt forstand. Pollen fra planter og blomster klumper sig sammen med nektar i naturen, som bierne så transporterer på deres bagben og taber, når de når bikuben. Disse klumper kaldes bipollen og indsamles af biavlere verden over.

Flere forskellige biprodukter ligger på et bord ved siden af hinanden.

Bipollen har en meget høj koncentration af næringsstoffer, både proteiner og aminosyrer samt vitaminer og mineraler. Omkring 35 % af bipollen består af protein og har en højere proteinkoncentration end oksekød pr. 100 gram. Derudover indeholder bipollen de fleste af de enzymer, som mennesket har brug for.

Bipollen er rig på blandt andet B-vitaminer, jern og zink og indeholder også flere antibakterielle stoffer, som kroppen let kan optage. Mange bruger derfor bipollen som et dagligt kosttilskud til forebyggelse af generel sundhed.

Fortalere for bipollen mener, at denne superfood er så sundhedsfremmende, at den kan modvirke bakterier, som mennesket begynder at blive resistente over for og dermed forhindre sygdomme. Dette er dog ikke tilstrækkeligt undersøgt nok til at kunne fastslås.

Anvendelse og dosering

Frisk bipollen kan fås fra lokale biavlere og findes også på helsekostmarkedet, både som råvare og i tabletform. Da bipollen har et højt næringsindhold, langt mere koncentreret end i frugt og grønt, er det kun nødvendigt med en lille mængde for at få del i næringsstofferne. Omkring en spiseskefuld eller 10 gram dagligt er den generelle anbefaling.

Bipollen smager sødt med en nøddeagtig tone, som de fleste oplever som velsmagende. Prøv at blande det i en smoothie, drys på morgenmaden eller i en chiagrød for at tilføje ekstra smag og næring. Bipollen er også overraskende lækkert som pynt på bagværk og desserter.

Bipollen

 
Bipollen

Bivirkninger

De fleste pollenallergikere kan tåle at spise bipollen, da allergien sidder i luftvejene og ikke gennem fødeindtaget. Hvis du er allergisk over for andre biprodukter og bistik, bør du dog starte med at teste en meget lille mængde bipollen for at kontrollere toleranceniveauet. Hvis du ikke oplever nogen allergi, kan du gradvist øge mængden hver dag.

I begyndelsen kan bipollen give irritation og hovedpine for alle utrænede brugere, og man bør derfor langsomt introducere det i kosten for at vænne kroppen til det.

Bipollen indeholder relativt meget energi fra kulhydrater. Da vi indtager en meget lille mængde hver dag, gør det ikke den store forskel i det store hele, men hvis du er på en streng diæt, kan det være værd at bemærke.

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej

Lær mere

 
Hvad er elektrolytter?

Hvad er elektrolytter?

Sådan kan elektrolytter optimere din træningspræstation.
 
Hyrox - hvad er det og hvordan konkurrerer man?

Hyrox - hvad er det og hvordan konkurrerer man?

Hyrox kombinerer styrke og udholdenhed!
 
Alt hvad du behøver at vide om kollagen

Alt hvad du behøver at vide om kollagen

Kollagen findes i alt bindevæv, såsom led, brusk, hud og hår.
 
Hvad er C vitamin?

Hvad er C vitamin?

C-vitamin er populært i forkølelsestider og har flere funktioner i kroppen.
 
Styrkeløft - hvad er det og hvordan konkurrerer man?

Styrkeløft - hvad er det og hvordan konkurrerer man?

I styrkeløft kombinerer du teknik, styrke og mentalt fokus - læs mere her!
 
Hvad er alfa-liponsyre

Hvad er alfa-liponsyre

Alfa-liponsyre fungerer som et antioxidant - og er også populært ved diæt!
 
Hvad er bedst - aminosyrer eller protein?

Hvad er bedst - aminosyrer eller protein?

Hvad er fordelen ved at spise aminosyrer kontra at spise proteinpulver?
 
Magnus Samuelsson: Det handler ikke om hvad det er i

Magnus Samuelsson: Det handler ikke om hvad det er i

Magnus Samuelsson har lanceret sit eget mærke af kosttilskud: Enough.
 
Hvad er havreprotein?

Hvad er havreprotein?

Havreprotein er et 100 % naturligt protein, udvundet af havre - læs mere!
 
Hvad gør aminosyren L-Carnitine

Hvad gør aminosyren L-Carnitine

Carnitin indgår i forbrændingen og er populært hos dem, der vil tabe sig.
 
Hvad er ZMA?

Hvad er ZMA?

ZMA består af zink, magnesium og vitamin B6.
 
Hvad er L-teanin?

Hvad er L-teanin?

Teanin er en aminosyre, der findes naturligt i te, og som kan virke afslappende.
 
Alt hvad du vil vide om omega-3

Alt hvad du vil vide om omega-3

Hvorfor er omega-3 fedtsyrer så omtalte?
 
Hvad er hampeprotein?

Hvad er hampeprotein?

Læs mere om hampeprotein - et af de mest naturlige proteintilskud der findes.
 
Hvad er træning? Et indblik i vores forskellige træningsformer

Hvad er træning? Et indblik i vores forskellige træningsformer

Del 2: Træning er ikke bare at gå i fitnesscenteret, det er meget mere end det!
 
Hvad er Inositol: Guide & produkttips

Hvad er Inositol: Guide & produkttips

Inositol tilhører B-vitaminerne og indgår i fedtforbrændingen.
 
Hvad er NAD?

Hvad er NAD?

NAD er et populært emne indenfor anti-aging. Hvordan fungerer det?
 
Hvad gør protein for din krop? Lær mere med Holistic!

Hvad gør protein for din krop? Lær mere med Holistic!

Udforsk protein med Holistic!
 
Hvad er grøn kaffe - og hvordan virker det?

Hvad er grøn kaffe - og hvordan virker det?

I denne artikel kommer vi ind på grøn kaffes påvirkning af fedtforbrændingen.
 
Hvad er aspartam?

Hvad er aspartam?

Aspartam er et af de mest almindelige og debatterede sødestoffer.