Hvad er bipollen? - og hvad kan det bruges til?
Bipollen er en kommende trend blandt sundhedsfødevarer og supermad og anses af entusiaster for at være en af naturens mest komplette råvarer. Bipollen indeholder flere næringsstoffer, og en skefuld om dagen er tilstrækkelig for at drage fordel af de sundhedsfremmende egenskaber.
- Hvad er bipollen?
- Anvendelse og dosering
- Bivirkninger
Hvad er bipollen?
Bipollen, eller pollengranulat som det også kaldes, er et biprodukt i dobbelt forstand. Pollen fra planter og blomster klumper sig sammen med nektar i naturen, som bierne så transporterer på deres bagben og taber, når de når bikuben. Disse klumper kaldes bipollen og indsamles af biavlere verden over.
Bipollen har en meget høj koncentration af næringsstoffer, både proteiner og aminosyrer samt vitaminer og mineraler. Omkring 35 % af bipollen består af protein og har en højere proteinkoncentration end oksekød pr. 100 gram. Derudover indeholder bipollen de fleste af de enzymer, som mennesket har brug for.
Bipollen er rig på blandt andet B-vitaminer, jern og zink og indeholder også flere antibakterielle stoffer, som kroppen let kan optage. Mange bruger derfor bipollen som et dagligt kosttilskud til forebyggelse af generel sundhed.
Fortalere for bipollen mener, at denne superfood er så sundhedsfremmende, at den kan modvirke bakterier, som mennesket begynder at blive resistente over for og dermed forhindre sygdomme. Dette er dog ikke tilstrækkeligt undersøgt nok til at kunne fastslås.
Anvendelse og dosering
Frisk bipollen kan fås fra lokale biavlere og findes også på helsekostmarkedet, både som råvare og i tabletform. Da bipollen har et højt næringsindhold, langt mere koncentreret end i frugt og grønt, er det kun nødvendigt med en lille mængde for at få del i næringsstofferne. Omkring en spiseskefuld eller 10 gram dagligt er den generelle anbefaling.
Bipollen smager sødt med en nøddeagtig tone, som de fleste oplever som velsmagende. Prøv at blande det i en smoothie, drys på morgenmaden eller i en chiagrød for at tilføje ekstra smag og næring. Bipollen er også overraskende lækkert som pynt på bagværk og desserter.
Bipollen
Bivirkninger
De fleste pollenallergikere kan tåle at spise bipollen, da allergien sidder i luftvejene og ikke gennem fødeindtaget. Hvis du er allergisk over for andre biprodukter og bistik, bør du dog starte med at teste en meget lille mængde bipollen for at kontrollere toleranceniveauet. Hvis du ikke oplever nogen allergi, kan du gradvist øge mængden hver dag.
I begyndelsen kan bipollen give irritation og hovedpine for alle utrænede brugere, og man bør derfor langsomt introducere det i kosten for at vænne kroppen til det.
Bipollen indeholder relativt meget energi fra kulhydrater. Da vi indtager en meget lille mængde hver dag, gør det ikke den store forskel i det store hele, men hvis du er på en streng diæt, kan det være værd at bemærke.