Alt du vil vide om K-vitamin
K-vitamin har længe været lidt overset som en vigtig vitamin, da det er svært at lide af alvorlig mangel på det. K-vitamin har dog flere vigtige funktioner i kroppen, og nyere års forskning har vist interessante forbindelser mellem K-vitamin og knoglesundhed.
Grønne grøntsager som spinat indeholder K-vitamin.
Hvad er K-vitamin?
K-vitamin er et samlet navn for flere stoffer med K-vitaminlignende egenskaber. De vigtigste er K1 phylloquinon og K2 menakinon, hvor K1-vitamin primært findes i vegetabilske kilder, og K2-vitamin findes i animalske kilder. K står for koagulation, da det er nødvendigt for, at blodet kan størkne. Uden det, ville sår ikke kunne hele. Vitamin K er også vigtigt for knogletætheden, hvor det virker sammen med calcium og D-vitamin. D-vitaminet hjælper kroppen med at optage calcium, mens K-vitaminet regulerer, hvad calciumet derefter bruges til. Læs mere om D-vitamin.
Anbefalede produkter
Hvor meget K-vitamin har vi brug for?
K-vitamin er fedtopløseligt og har en relativt høj omsætning i kroppen, hvilket betyder, at vi skal tilføre det kontinuerligt. Det produceres også delvist af kroppen selv gennem tarmens bakterieflora. Noget anbefalet dagligt indtag er ikke fastsat, men et indtag på omkring 75 - 100 mcg for voksne personer anses for passende.
Nyere forskning har undersøgt forbindelsen mellem K2-vitamin og forebyggelse af knogleskørhed og hjerte-kar-sygdomme. I Rotterdam-studiet* blev japanske kvinder i den østlige del sammenlignet med den vestlige del af Japan. Undersøgelsen viste, at kvinder i det vestlige Japan i højere grad havde problemer med hjerte-kar-sygdomme og knogleskørhed end kvinder i det østlige Japan. Årsagen menes at være den japanske nationalret Natto, som er rig på K2-vitamin, og som regelmæssigt serveres i den østlige del af Japan.
Tilskud af K-vitamin
K-vitamin er sjældent men forekommer som separate tilskud, ofte sammen med D-vitamin, som det virker i samspil med. Kosttilskud med K-vitamin markedsføres primært for generel knoglesundhed.
Hvor findes vitamin K?
Udover det vitamin, som tarmene selv producerer, får vi det også gennem maden. Grønne bladgrøntsager er rige kilder til vitamin K1, ligesom lever, æg, ost og smør er kilder til K2.
Referencer
*Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. JM Geleinse, C Vermeer, DE Grobbee, LJ Schurgers, MH Knapen, IM van der Meer, A Hofman, JC Witterman. 2004.