Stor guide: alt om D-vitamin
Næsten 300 år efter anerkendelse for sin betydning for at forhindre rakitis, har D-vitamin endelig fået anerkendelse som et essentielt stof for optimal sundhed. Faktisk er D-vitaminmangel en af de mest almindelige mangler verden over. I et land som Danmark, hvor solen sjældent viser sig, er et tilstrækkeligt indtag af D-vitamin ekstra vigtigt.
- Hvilken funktion har D-vitamin?
- Hvordan får du D-vitamin?
- Hvor meget D-vitamin har du brug for?
Mere end bare sunde knogler
De sidste ti år er der udført adskillige studier på D-vitamin og dets rolle for vores sundhed. Selvom forskningen primært har fokuseret på dens betydning for vores knogler, er der med tiden opdaget en række andre funktioner. I senere studier har øget eksponering for sollys, øget indtagelse af D-vitamin og øgede niveauer af D-vitamin i blodet vist sig at reducere risikoen for forskellige infektionssygdomme, mindst 20 kræfttyper, både bakterie- og virusinfektioner samt både type 1- og type 2-diabetes.
Nødvendigt for alle celler
D-vitamin spiller en central rolle i reguleringen af calcium i alle celler. Calciumkoncentrationen i cellen er afgørende for, at cellen kan fungere normalt.
Stærke og sunde knogler
Både calcium og D-vitamin kræves for normal dannelse af knogler. D-vitaminmangel kan bl.a. forårsage rakitis, hvor symptomerne er bløde og misdannede knogler. I studier på kvinder i militæret har D-vitamin desuden vist sig at reducere risikoen for stressfrakturer.
D-vitamin synes også at spille en rolle for styrke. Tilskud af D-vitamin til personer med D-vitaminmangel har vist sig at medføre en styrkeøgning både hos ældre og yngre individer.
Metaboliske sygdomme
Antallet af mennesker med type 2-diabetes stiger konstant hos både børn og voksne. De vigtigste risikofaktorer er dårlig kost og overvægt, men også D-vitamin synes at have en rolle. Faktisk fremmer D-vitamin insulinfølsomhed og insulinudskillelse hos både dyr og mennesker. I langtidsstudier har D-vitaminstatus også vist sig at være en indikator for type 2-diabetes.
Hold dig sund
En måske ret uventet fordel ved en tilstrækkelig D-vitaminstatus er reduceret risiko for både bakterie- og virusinfektioner. Dette sker delvist ved, at D-vitamin stimulerer hvide blodlegemer til at producere forskellige antimikrobielle stoffer.
Ud over denne effekt reducerer D-vitamin risikoen for influenza. En teori, der får mere og mere støtte, er, at mangel på sollys og dermed D-vitaminmangel er årsagen til, at antallet af influenzatilfælde stiger markant i vinterhalvåret.
Hvor meget D-vitamin har du brug for?
Som nævnt får du D-vitamin både gennem kosten og sollyset. I dag er anbefalingen 7,5 mikrogram pr. dag. Nogle gange opgives D-vitaminmængden også i internationale enheder (IE), som er et mål for den biologiske aktivitet. Når det gælder D-vitamin, svarer 1 mikrogram D-vitamin til 40 IE.
Anbefalede produkter
Kilder
D-vitamin findes primært i fed fisk såsom laks, mælk, margarine, kød og æg.
Opsummering
- D-vitamin har i adskillige studier vist sig at have betydning for vores sundhed på mange forskellige måder.
- D-vitamin regulerer calciumoptagelse, påvirker knoglevæv og reducerer risiko for bakterie- og virusinfektioner
- Gode D-vitamin kilder, udover solen, er fed fisk, mælk, kød og æg
- Du bør få mindst 7,5 mikrogram D-vitamin pr. dag