Mine sider
Mine sider
Inspirerende læsning | Kost & kosttilskud | Træning | Opskrifter | Ambassadører

Stor guide: alt om D-vitamin

Næsten 300 år efter anerkendelse for sin betydning for at forhindre rakitis, har D-vitamin endelig fået anerkendelse som et essentielt stof for optimal sundhed. Faktisk er D-vitaminmangel en af de mest almindelige mangler verden over. I et land som Danmark, hvor solen sjældent viser sig, er et tilstrækkeligt indtag af D-vitamin ekstra vigtigt.  

  • Hvilken funktion har D-vitamin?
  • Hvordan får du D-vitamin?
  • Hvor meget D-vitamin har du brug for?

Mere end bare sunde knogler

De sidste ti år er der udført adskillige studier på D-vitamin og dets rolle for vores sundhed. Selvom forskningen primært har fokuseret på dens betydning for vores knogler, er der med tiden opdaget en række andre funktioner. I senere studier har øget eksponering for sollys, øget indtagelse af D-vitamin og øgede niveauer af D-vitamin i blodet vist sig at reducere risikoen for forskellige infektionssygdomme, mindst 20 kræfttyper, både bakterie- og virusinfektioner samt både type 1- og type 2-diabetes.

Nødvendigt for alle celler

D-vitamin spiller en central rolle i reguleringen af calcium i alle celler. Calciumkoncentrationen i cellen er afgørende for, at cellen kan fungere normalt.

Stærke og sunde knogler

Både calcium og D-vitamin kræves for normal dannelse af knogler. D-vitaminmangel kan bl.a. forårsage rakitis, hvor symptomerne er bløde og misdannede knogler. I studier på kvinder i militæret har D-vitamin desuden vist sig at reducere risikoen for stressfrakturer.

D-vitamin synes også at spille en rolle for styrke. Tilskud af D-vitamin til personer med D-vitaminmangel har vist sig at medføre en styrkeøgning både hos ældre og yngre individer.

Metaboliske sygdomme

Antallet af mennesker med type 2-diabetes stiger konstant hos både børn og voksne. De vigtigste risikofaktorer er dårlig kost og overvægt, men også D-vitamin synes at have en rolle. Faktisk fremmer D-vitamin insulinfølsomhed og insulinudskillelse hos både dyr og mennesker. I langtidsstudier har D-vitaminstatus også vist sig at være en indikator for type 2-diabetes.

Hold dig sund

En måske ret uventet fordel ved en tilstrækkelig D-vitaminstatus er reduceret risiko for både bakterie- og virusinfektioner. Dette sker delvist ved, at D-vitamin stimulerer hvide blodlegemer til at producere forskellige antimikrobielle stoffer.

Ud over denne effekt reducerer D-vitamin risikoen for influenza. En teori, der får mere og mere støtte, er, at mangel på sollys og dermed D-vitaminmangel er årsagen til, at antallet af influenzatilfælde stiger markant i vinterhalvåret.

Hvor meget D-vitamin har du brug for?

Som nævnt får du D-vitamin både gennem kosten og sollyset. I dag er anbefalingen 7,5 mikrogram pr. dag. Nogle gange opgives D-vitaminmængden også i internationale enheder (IE), som er et mål for den biologiske aktivitet. Når det gælder D-vitamin, svarer 1 mikrogram D-vitamin til 40 IE.

Anbefalede produkter

 
Vitamin D3 3000 IE
 
Vitamin D3 5000 IE
 
Vitamin D3+K2
 
Vitamin D3
 
Vitamin D3 5000 IE+
 
Vitamin D3+K2

Kilder

D-vitamin findes primært i fed fisk såsom laks, mælk, margarine, kød og æg.

Opsummering

  • D-vitamin har i adskillige studier vist sig at have betydning for vores sundhed på mange forskellige måder.
  • D-vitamin regulerer calciumoptagelse, påvirker knoglevæv og reducerer risiko for bakterie- og virusinfektioner
  • Gode D-vitamin kilder, udover solen, er fed fisk, mælk, kød og æg
  • Du bør få mindst 7,5 mikrogram D-vitamin pr. dag

Johns signatur

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej