5 grunde til at spise D-vitamin
2. D-vitamin bidrager til immunsystemet
Du har sikkert hørt, at D-vitamin bidrager til et normalt immunforsvar, og det er i dag velkendt. Der er flere undersøgelser, der har påvist sammenhængen mellem normale D-vitaminniveauer og mindre forekomst af infektionssygdomme.
3. D-vitamin bidrager til normal muskelfunktion
Undersøgelser har vist, at for lave niveauer af D-vitamin kan give anledning til muskelsvaghed, og det vil i så fald skyldes vitaminets interaktion med mineralet calcium. Calcium bidrager til en normal muskelfunktion, hvor især musklernes evne til at trække sig sammen (spænde) er vigtig. D-vitamin er til gengæld med til at regulere calciumniveauet i kroppen, så det er vigtigt ikke kun at spise calciumrige produkter, men også at sikre, at du får dit indtag af D-vitamin.
4. D-vitamin Bidrager til vedligeholdelse af tænder og knogler
Vores tænder og knogler består i høj grad af mineralet calcium, som vi opbygger i løbet af vores barndom. I stedet begynder nedbrydningen af knoglestrukturen, når vi bliver voksne, og calcium hjælper med at opretholde knoglemassen. Da D-vitamin hjælper med at regulere calciumbalancen, er det en afgørende faktor for at bevare knoglestrukturen.
5. Lavt D-vitaminniveau kan føre til dårligere humør
Vi har nok alle oplevet, at fraværet af solen om vinteren gør os deprimerede og irriterede. Meget af dette skyldes sandsynligvis mangel på lys, men der er også foretaget flere studier der undersøger sammenhængen mellem depression og D-vitaminmangel. Et for lavt niveau af D-vitamin har vist sig at have en negativ indvirkning på humør og irritabilitet, men der er behov for flere undersøgelser for at klarlægge sammenhængen mellem de to.
D-vitamin tilskud
For at få nok D-vitamin skal vi tilbringe ca. 20 minutter i solen uden solcreme eller tildækkende tøj, hvorefter du selvfølgelig kan bruge solcreme for at undgå at blive forbrændt. I perioder, hvor du ikke bruger nok tid i solen, bør du sørge for at spise rigeligt med fed fisk, berigede mejeriprodukter og æg, eller tage et tilskud. Fødevarestyrelsens anbefaler et dagligt indtag på mindst 10 mcg D-vitamin, og de fleste af os får for lave mængder i vinterhalvåret.
Referencer:
Forebyggelse af nonvertebrale frakturer med oralt D-vitamin og dosisafhængighed: en meta-analyse af randomiserede kontrollerede forsøg. HA Bischoff-Ferrari, WC Willett, JB Wong, AE Stuck, HB Staehlin, EJ Orav, A Thoma, DP Kiel, J Henschkowski. 2009
Epidemisk influenza og D-vitamin. JJ Cannell, R Vieth, JC Umhau, MF Holick, WB Grant, S Madronich, CF Garland, E Giovannucci. 2006