Superproduktet alle snakker om: Kokosolie
Kokos er ikke længere bare pynt på bagværk, men betragtes nu som Healthwell. Kokosfett er for nylig blevet populært efter at have haft et ry som en dårlig fedtkilde. Faktisk indeholder det gode fedtstoffer, som på en unik måde forbrændes af kroppen uden at blive lagret.
- Hvorfor er kokosfedt sundt?
- Kokosfedt og fedtforbrænding
- Anvendelsesområder
Kokosolie
Hvorfor er kokosfedt sundt?
Kokosnødden er en hård nød at knække, derfor er det meget værdsat, at vi nu får fedtet fra nødden serveret i en glasbeholder. Kokosnødden er egentlig ikke en nød men en frugt og består af hvidt kød og en væske, som i daglig tale kaldes kokosmælk. Fedtet udvindes gennem en kold og skånsom proces, hvor alle næringsstoffer bevares, ligesom den karakteristiske smag og duft. Ekstra jomfru kokosolie bør ikke forveksles med de sølvindpakkede produkter, der sælges i supermarkeder. Det kokosfedt er hærdet og har dermed mistet alle gode egenskaber.
Kokosfedt er unikt blandt vegetabilske fedtstoffer, da det indeholder mættede fedtsyrer. Derfor har kokos længe haft et dårligt ry og været anset som et usundt fedt. Men faktum er, at kokosfett består af såkaldt MCT-fedt, altså mellemlange fedtsyrer, som kroppen hellere forbrænder som energi end lagrer i fedtvævet. MCT er vandopløseligt og bruges af leveren som brændstof. Det, der ikke bruges direkte, går ud i blodet og videre til musklernes mitokondrier, hvor det anvendes som energi.
Kokosfedt indeholder også laurinsyre, som potentielt har antibakterielle egenskaber. Laurinsyre omdannes i tarmen til monolaurin, som beskytter mod bakterier. I modermælk forekommer laurinsyre, hvor det beskytter barnet mod infektioner.
Kokosfedt og forbrænding
Vi har allerede konstateret, at kokosfedt består af MCT-fedt, som lettere end andre fedttyper forbrændes som energi i kroppen. Det i sig selv er selvfølgelig positivt for dem, der ønsker at undgå vægtøgning, ikke at forglemme at man også har erstattet sine traditionelle mættede fedtstoffer. Derudover har det vist sig, at kroppen forbrænder kokos på en måde, der frigør varme, hvilket igen bidrager til en øget forbrænding. Kokosfedtet har en evne til at mætte godt og har i studier vist sig at kunne bidrage til en stigning i det gode kolesterol HDL.
Anvendelsesområder
Kokosfedt har mange anvendelsesområder. Det fungerer både til madlavning og bagning samt på brødet eller i smoothies. Det er endda et godt hudplejeprodukt. I modsætning til andre vegetabilske fedtstoffer kan kokosfett tåle opvarmning meget godt uden at oxidere, takket være sine mættede fedtsyrer. Kokosfedt kan opbevares ved stuetemperatur og bliver flydende ved 24 grader.
Gode kokosprodukter
Erstat dit almindelige mættede fedt med eksotisk kokosfedt og oplev forskellen!