Derfor snakker alle om chiafrø
Chiafrø har længe været en skjult ingrediens i vores danske køkkener, men er for nylig blevet populær som en sund ingrediens og kosttilskud. Chiafrø har en bred næringsprofil og en interessant historie.
- Hvorfor skal vi spise chiafrø?
- Chiafrø i maden
- Chiafrøens historie
Hvorfor skal vi spise chiafrø?
Chiafrø har en fremragende næringsprofil med et balanceret indhold af det, vi ofte søger i vores kost: højværdi protein, essentielle fedtsyrer og kostfibre.
![]() | Højkvalitets protein | 18 ud af 20 aminosyrer, 20 % protein |
![]() | Løselige kostfibre | Føde til gode bakterier, sænker kolesterol |
![]() | Omega-3 | 1 gram omega-3/spsk, godt for hjerte og hjerne |
Højkvalitets protein er kendetegnet ved, at så mange aminosyrer som muligt er inkluderet i kilden. Ofte er det animalske proteinkilder, der har brede aminosyreprofiler, men chiafrø er et eksempel på en plantebaseret tilsvarende. Chiafrø består af ca. 20 % protein, med hele 18 ud af 20 aminosyrer.
Løselige kostfibre udgør en anden stor del af chiafrø, med en række sundhedsfremmende effekter. Løselige kostfibre fungerer som føde til gode bakterier i vores naturlige tarmflora og hjælper dermed med et normalt velfungerende immunsystem. Løselige kostfibre har også evnen til at føre galdesalte ud af kroppen, hvilket resulterer i lavere kolesterolniveauer, da optagelsen af galdesalte mindskes og nye galdesalte tvinges til at blive produceret ved at nedbryde mere kolesterol.
Omega-3, den essentielle fedtsyre, som vi ofte hører findes i fede fisk, er også til stede i høje doser i chiafrø. Omega-3 er en vigtig del af vores generelle sundhedstilstand og bidrager til en række positive effekter på hjerte og blodkar samt til hjernens normale funktion og udvikling. En spiseskefuld chiafrø indeholder 1 gram omega-3, hvilket omtrent svarer til 75 gram laks.
Chiafrø i maden
Chiafrø i madlavning har mange anvendelsesmuligheder, hvor kun fantasien sætter grænser. Udover at tilføje næring til dit måltid fungerer chiafrøene også som en taknemmelig konsistensgiver. Frøene svulmer op i væske og danner et slags geléskal omkring sig, hvilket giver en tykkere konsistens. Deres naturlige smag gør dem velegnede til de fleste retter; grød, drikkevarer og endda desserter.
Den svulmende effekt bidrager også til en øget og mere langvarig mæthedsfornemmelse, perfekt til en solid morgenmad. Prøv at booste din morgenmüsli eller bland dem i din smoothie. Husk, at jo mere du tygger på frøene, jo lettere er det for kroppen at optage alle næringsstofferne.
Tip! Lav din egen chiagrød derhjemme, for en nem morgenmad du kan lave aftenen før. Se opskriften her!
Chiafrøens historie
Chiafrøene stammer oprindeligt fra Mexico, hvor de vokser i høje bjergkæder. Frøene er blevet brugt af aztekerne i tusinder af år som sundhedsføde til deres velbefindende. Også Tarahumara-indianerne, der er kendt for deres langdistanceløb, siges at bruge chiafrø som en energikilde før deres løb. Indianerne lader frøene ligge i væske og svulme op og drikker derefter den tørstslukkende drik Chia fresca.