Derfor er psylliumfrø gode for maven
Det lille psylliumfrø er et fiberrigt frø, der er skånsomt for maven. Frøene sælges både hele og knuste, begge med tydelige effekter på mave- og tarmfunktionen.
Psylliumfrø har en god effekt på mave- og tarmhelbred.
Psylliumfrøets positive egenskaber
Psylliumfrø findes både i lyse og mørke varianter, og takket være deres lille størrelse og sammentrækkende effekt kaldes de nogle gange for loppefrø. Psylliumfrøets skal består af 85 % fibre, som er vandopløselige og gel-dannende. Denne type fibre har flere positive effekter for os.
Ved maveproblemer kan psylliumfrø være en effektiv løsning. Fibrene absorberer væske og danner en gelélignende substans, som hjælper med at øge tarmaktiviteten og fremskynde processen. Effekten er dog kun holdbar, hvis du drikker tilstrækkelige mængder vand. Da fibrene trækker væsken til sig, kan du risikere forstoppelse ved for lavt vandindtagelse.
Ved vægttab kan fibertilskud som psyllium være en ekstra hjælp. Fibrene er komplekse for maven at nedbryde og forhindrer, at maden nedbrydes så hurtigt. Det resulterer i en langsommere mavetømning, så du føler dig mæt hurtigere og holder dig mæt i længere tid. Dette betyder også, at måltidets GI-værdi sænkes, og blodsukkeret holdes på et jævnt niveau, hvilket reducerer risikoen for sukkertrang og fristelser, der kan ødelægge din diæt.
Ved højt kolesterol kan opløselige og gel-dannende fibre som dem i psylliumfrø have en positiv effekt. Kostfibrene binder de galdesalte, der frigives, når vi spiser fedt, og hjælper med at eliminere dem fra kroppen. Dette gør, at flere galdesalte skal produceres, og der bruges mere kolesterol i denne proces, hvilket resulterer i et lavere kolesterolniveau.
Forskellige typer psylliumfrø
Psylliumfrø sælges både hele, knuste og som psylliumfrøskaller, hvor kun skallen anvendes. Forskellen mellem frø og skal er, at skallerne har en længere holdbarhed og indeholder det meste af næringen. Psylliumfrøskaller indeholder også færre kalorier, da de fleste fedtsyrer er reduceret. Hele eller knuste frø foretrækkes, hvis du også vil drage fordel af de inkluderede fedtsyrer.
Mørke og lyse frø er to forskellige typer, men med lignende egenskaber. Det lyse psylliumfrø kaldes også huskefibre. Psylliumfrø kan bruges i müsli eller opblødes og drikkes. Ønsker du at prøve psylliumfrø i din kost, er 1-3 spiseskefulde om dagen en passende mængde, og det skal altid ledsages af lige så mange deciliter væske for at skabe balance i tarmene.