Mine sider
Mine sider
Inspirerende læsning | Kost & kosttilskud | Træning | Opskrifter | Ambassadører

Vitaminer og mineraler ved cøliaki & glutenallergi

Cøliaki betyder, at kroppen reagerer på gluten og skaber en betændelse i tarmen, hvilket kan føre til, at kroppens næringsoptagelse forværres, og mangel på flere vitaminer og mineraler kan opstå. I denne artikel kan du læse mere om, hvad cøliaki er, og hvilke næringsstoffer der er ekstra vigtige, når gluten udelukkes fra kosten.

  • Hvad er cøliaki og hvedeallergi?
  • Vitaminer og mineraler ved glutenfri kost
  • Kosttilskud ved glutenintolerance

Hvad er cøliaki og hvedeallergi?

Cøliaki er en sygdom, hvor kroppen reagerer meget stærkt på gluten i maden. Gluten findes i alle produkter, der indeholder korn som hvede, rug og byg. Havre indeholder ikke gluten, men der kan forekomme spor, da havreflager ofte behandles i de samme fabrikker som glutenholdigt korn. Brød, pasta og pizza er typiske fødevarer, der indeholder gluten. Cøliaki kaldes også for glutenintolerance og nogle gange fejlagtigt for glutenallergi.

Når gluten fra maden når tarmene, aktiveres kroppens immunsystem, og en betændelse igangsættes i tarmen. Dette bevirker, at de villi, der dækker tarmens overflade, delvist eller helt ødelægges, hvilket igen forringer tarmens optagelse af næringsstoffer fra maden. Jo mere gluten man spiser, desto større bliver skaden på tarmen, og desto ringere bliver optagelsen af næring fra maden.

Cøliaki kan give anledning til en række forskellige symptomer, hvis sygdommen ikke behandles. De mest almindelige symptomer inkluderer diarré, oppustethed, træthed, vægttab, kvalme, blærer i munden og på huden samt knoglesmerter. Symptomerne kan variere meget mellem forskellige personer, og de kan også have forskellig sværhedsgrad. Mistænker man, at man har cøliaki, bør man konsultere en læge for at blive undersøgt.

Hvedeallergi er modsat cøliaki en form for fødevareallergi, hvor kroppen reagerer med en allergisk reaktion over for gluten, ligesom visse personer reagerer på nødder, æg eller æbler. Hvedeallergi er altså ikke det samme som cøliaki, og de to tilstande bør ikke forveksles. Den fælles faktor er behandlingen, som består i at udelukke alle produkter, der indeholder gluten, fra kosten.

Skiver af groft brød med kerner ligger på et skærebræt.

Vitaminer og mineraler ved glutenfri kost

Ved cøliaki er det ofte de første dele af tarmen, der bliver betændt, og det er i denne tidlige del af tarmen, at optagelsen af jern og calcium sker. Dette resulterer i, at en person med ubehandlet cøliaki kan vise mangel på disse mineraler. Desuden er det også relativt almindeligt at mangle mineralerne zink og kobber samt vitaminerne B12 og folsyre. Disse mangler opstår, fordi tarmens overflade er beskadiget og ikke kan optage næringsstoffer fra maden på samme måde som en sund tarm.

Når cøliaki eller hvedeallergi opdages, og behandlingen med glutenfri kost påbegyndes, får tarmen mulighed for at hele og komme sig. Mange oplever betydelig forbedring allerede efter en kort tids behandling, og mange af de mangler, der er almindelige ved diagnosticering, forsvinder, og værdierne vender tilbage til det normale. Dog kan den glutenfri kost føre til andre mangler, da flere råvarer og fødevarer udelukkes fra kosten. Efter en tid med glutenfri kost er det relativt almindeligt, at man viser mangel på fibre samt på vitaminerne folsyre, niacin og vitamin B12. En glutenfri kost kan være relativt fattig på fuldkorn, og det er derfor vigtigt at få fuldkorn og fibre fra andre kilder. Dette gælder også for de vitaminer, der kan være specielt kritiske ved glutenintolerance.

Fibre findes i rigelige mængder i grøntsager, fuldkornsris, glutenfri gryn, havre, rodfrugter og bælgfrugter. Niacin (vitamin B3) findes i kød, indmad, nødder samt i bælgfrugter som bønner, linser og kikærter. Folsyre (vitamin B9) findes især i mørkegrønne bladgrøntsager som spinat og grønkål, men også i bælgfrugter, frugt og bær. Kobalamin (vitamin B12) findes i animalske produkter som fisk, skaldyr, kød, æg, mælk og ost. Til dig, der ønsker at sikre en tilstrækkelig daglig indtagelse, findes der flere kosttilskud at vælge imellem. Du kan læse mere om tilskud til glutenintolerante nedenfor.


Glutenfrie fødevarer

 
Lyst Boghvedemel
 
Havregryn
 
Protein Pancakes

Kosttilskud ved glutenintolerance

For dig, der ønsker at supplere din normale kost med et kosttilskud, findes der en stor mængde produkter at vælge imellem. Vælg glutenfrie fødevarer, der er rige på de vigtige vitaminer, og se et kosttilskud som et supplement til din normale kost. 

Niacin bidrager til et normalt fungerende stofskifte, produktion af visse hormoner samt til DNA-reparation. Niacin findes naturligt i fuldkornsprodukter, og da mange fuldkornsprodukter indeholder gluten, forsvinder en kilde til både fuldkorn og niacin med en glutenfri kost.

Folsyre er nødvendig for normalt fungerende celledeling og cellevækst og er derfor vigtig for kvinder, der er eller planlægger at blive gravide. Det anbefalede indtag for gravide er 400 mikrogram pr. dag, og for alle andre ligger anbefalingen på 300 mikrogram pr. dag. Folsyre findes både som et enkeltstående tilskud og sammen med andre B-vitaminer i såkaldte B-komplekser.

Vitamin B12 bidrager til hjernens og nervesystemets normale funktion og er også nødvendig for blodproduktionen. Vitamin B12 findes både som et enkeltstående tilskud og i B-komplekser sammen med andre B-vitaminer.

Kostfibre er en type kulhydrater, der bidrager til at holde tarmene i gang. Fibrene optages ikke som næring i kroppen, men er alligevel meget vigtige for, at tarmene kan fungere godt. Vi har brug for at få mellem 25 og 35 gram fibre pr. dag, og for dig, der har svært ved at få nok, findes der flere forskellige fibertilskud, som kan fungere som et supplement til din kost.

Godt at vide

B-vitaminerne er vandopløselige, hvilket betyder, at det er svært at overdosere dem, da en eventuel overskudsmængde udskilles med urinen. Eftersom niacin, folsyre og kobalamin alle tilhører familien af B-vitaminer, kan du således vælge at bruge tilskud af disse uden at skulle bekymre dig om bivirkninger.

Tilskud til glutenintolerante

 
Diet Fiber
 
B12 500 Methyleret
 
Folinsyre 400
 
Vitamin B-Kompleks 50
 
MultiVitamin
 
B-Vitamin-Kompleks


Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej