Kosttilskud til øjne og syn
Øjnene er meget komplekse sanseorganer og har ligesom resten af kroppen brug for næring for at fungere godt. Blåbær og gulerødder er kendte som øjensunde fødevarer, men der er mange flere stoffer, der kan have positive effekter på øjnene og synet.
- Øjets funktion
- Sådan fungerer synet
- Stoffer for øjne og syn
Øjets funktion
På trods af at øjet er så lille, indeholder det mange forskellige dele, som alle er nødvendige for, at vi kan se. Nedenfor kan du læse kort om de vigtigste deles funktioner.
Pupillen er den del, der kontrollerer, hvor meget lys der slipper igennem til øjets nethinde.
Iris eller regnbuehinden er den del, der giver øjet dets farve.
Linsen sidder bag iris og pupil og sikrer, at lyset brydes korrekt, når det kommer ind i øjet.
Hornhinden sidder foran pupillen og iris og deltager også i reguleringen af lysindfaldet.
Glaskroppen er den geléagtige væske, der fylder øjet.
Den gule plet er den lille fordybning i nethinden, og det er her, vi ser skarpest.
Synnerven er den nerve, der transporterer synsindtrykket fra nethinden til hjernens synscenter.
Nethinden (retina) er placeret længst bag i øjet og grænser op til glaskroppen. I nethinden findes øjets synsceller, også kaldet tapper og stave. Det er disse celler, der omdanner lyset til billeder. Stave er meget lysfølsomme og gør det muligt for os at se i mørke. Tapperne giver skarpt syn i lys. Alle farver har forskellige bølgelængder af lys, og dette kan opfattes af tapperne. Med andre ord er det tapperne, der giver os farvesyn.
Sådan fungerer synet
Når vi ser på en genstand, kommer lysbølger fra genstanden først til øjets hornhinde, hvorefter lyset fortsætter gennem pupillen og glaskroppen. Endelig når lyset nethinden, hvor det omdannes til elektriske signaler, der via synsnerven sendes til synscenteret i hjernens bageste del. Det er her, vi kan "se" det, vi ser. Med andre ord er det egentlig ikke øjnene, vi ser med, men hjernen.
Stoffer til øjne og syn
Ligesom resten af kroppen har øjnene og hjernens synscenter brug for næring for at kunne fungere. Visse af øjets dele indeholder desuden ekstra meget af visse næringsstoffer, vitaminer, mineraler og antioxidanter, og at spise rigeligt af disse skal, ifølge nogle, kunne hjælpe med at beskytte øjnene og synet. Mange af nedenstående stoffer er almindelige som ingredienser i kosttilskud til øjne og syn.
Blåbær er fyldt med vitaminer, mineraler og antioxidanter. Den blå farve kommer fra et stof kaldet anthocyanin, en antioxidant, der ifølge forskere hjælper med at beskytte mod blandt andet hjerte-karsygdomme ved at reducere risikoen for, at fedtstoffer oxiderer i blodet. Blåbær er kendt som øjnenes bær, og det er netop anthocyanin, der menes at stå for de positive effekter. Det sker på to måder, dels ved at anthocyanin hjælper med at beskytte A-vitaminet i øjet mod frie radikaler, og dels ved at hjælpe med at modvirke øjensygdomme, der kan opstå med alderen.
Blåbær
Lutein tilhører gruppen af carotenoider og findes blandt andet i nethinden og den gule plet. Forskere tror, at lutein hjælper med at filtrere skadeligt UV-lys væk og dermed bidrager til at beskytte nethinden. Forskere spekulerer i, om lutein blandt andet kan beskytte mod grå stær og aldersrelateret makuladegeneration. Lutein findes i store mængder i fødevarer som grønkål, spinat, broccoli, majs, æg og zucchini.
Zeaxanthin er nært beslægtet med lutein og hører også til gruppen af carotenoider. Ligesom lutein findes zeaxanthin i øjet og især i den gule plet. Man tror, at zeaxanthin kan have positive effekter på øjensundheden, men der er endnu få videnskabelige beviser for dette. Zeaxanthin findes i store mængder i fødevarer som safran, paprika, gojibær, æg og majs.
Tilskud til øjnene
Selen er en stærk antioxidant og et grundstof, der findes i jorden. Selen er en del af visse enzymer, der hjælper med at beskytte kroppens celler mod oxidation. Desuden samarbejder selen med vitamin E og er en del af immunforsvaret. I Sverige er jorderne fattige på selen, og det er ikke usædvanligt, at svenskere får for lidt selen. Når det kommer til synet, mener nogle forskere, at selenmangel kan øge risikoen for grå stær. Selen findes i næsten al mad, i varierende mængder, men mest rigelige på selen er paranødder, indmad, fisk, linser og kikærter.
Selen
A-vitamin er et meget vigtigt vitamin, der er nødvendigt for synet, men også for hud og slimhinder. For et foster under udvikling er A-vitamin absolut nødvendigt for, at udviklingen sker normalt og for, at synet bliver tilfredsstillende. Hos voksne er A-vitamin nødvendigt for at mørkesynet fungerer, og mangel kan føre til natteblindhed. Ved alvorlig mangel kan man få et nedsat immunforsvar. I Danmark er det sjældent med A-vitamin-mangel, og kroppen kan også lagre vitaminet i leveren samt til en vis grad i lungerne, nyrerne og fedtvævet. A-vitamin findes blandt andet i indmad, især lever, madfedt, æg og til dels i ost. Desuden kan kroppen selv danne aktiv A-vitamin fra betacaroten, når det er nødvendigt. Betacaroten lagres under huden, og hvis man spiser meget, får man en let solbrun hudtone. Betacaroten findes i grøntsager og rodfrugter og især i gulerødder. Lær mere om A-vitamin i vores guide.
A-vitamin & betakaroten
Zink er et mineral, der findes i særligt høje niveauer i en del af øjet, der kaldes årehinden. Man tror, at langvarig zinkmangel kan øge risikoen for at blive ramt af synsændringer, grå stær og aldersrelateret makuladegeneration. Zink findes blandt andet i kød, mejeriprodukter, muslinger, nødder og fuldkornsprodukter.
Zink
Omega-3 DHA findes i rigelige mængder i den gule plet og også i øjets synsceller (tapper og stavar). Tilstrækkeligt indtag af omega-3-fedtsyrer er vigtigt for normalt syn, og det er særligt vigtigt, at fostre får tilstrækkeligt med DHA, da det er nødvendigt for, at hjernens og øjnenes udvikling sker normalt. Det er altså ekstra vigtigt som gravid at spise nok omega-3-rige fødevarer som eksempelvis fed fisk (laks, sild, makrel), rapsolie, chiafrø og hørfrø.
Omega-3
E-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der også fungerer som antioxidant. Forskere tror, at E-vitamin kan hjælpe med at beskytte mod grå stær og aldersrelateret makuladegeneration. E-vitamin hjælper med at beskytte flerumættede fedtsyrer fra nedbrydning, hvilket er positivt for alle kroppens celler. Vidste du, at du finder e-vitamin i mandler, jordnødder, pinjekerner, æg, fuldkorn, vegetabilske olier og avocado? Læs alt om E-vitamin i vores artikel.