Hvordan produceres kosttilskud?
Kosttilskud findes i dag i de fleste hjem, og mange tager dem dagligt uden at tænke nærmere over det. Men hvordan fremstiller man aminosyrer, vitaminer og omega-3-tilskud? I denne artikel dykker vi ned i detaljerne for at finde ud af, hvordan kosttilskud egentlig fremstilles.
- Hvordan fremstilles proteinpulver?
- Hvordan fremstilles aminosyrer?
- Hvordan fremstilles vitaminer?
- Hvordan fremstilles mineraler?
- Hvordan fremstilles omega-3?
Kosttilskud er en samlebetegnelse for produkter, der tilfører noget ekstra ud over den mad, du allerede spiser.
Hvordan fremstilles Proteinpulver?
Valle og kasein er to af vores mest almindelige proteinpulvere, og de fremstilles fra komælk. Det første skridt i denne fremstillingsproces er malkningen af koen. Denne mælk består af cirka 3,5 % protein og 4 % fedt. Mælken nedkøles til 4 grader og transporteres derefter til osteproduktionen. Her pasteuriseres mælken ved en temperatur på cirka 72 grader, hvorefter den igen nedkøles. Ved pasteuriseringen opdeles mælken i to dele, en flydende og en fast. De faste stykker opsamles og behandles til ost. Den flydende del er den, der indeholder valle sammen med fedt, kulhydrater og mineraler. I et rensningsstadie adskilles valleproteinet fra fedtet, kulhydraterne, vandet og mineralerne. Vallen opsamles og filtreres for at blive en koncentreret form. Dette koncentrat kan derefter ultrafiltreres for at blive isolat. Valleproteinkoncentratet (eller isolatet) spraytørres derefter for at blive til pulver, hvilket indeholder omkring 90 % valle. Proteinet pakkes derefter i store poser, hvorefter det købes af forskellige producenter, der tilsætter smag og sødme til proteinet, inden de pakker det og sælger det til forbrugerne.
Ved fremstilling af kasein behandles den pasteuriserede mælk i de indledende produktionsstadier med enzymer, der hjælper med at adskille valle og kasein fra hinanden. Læs vores guide om forskellige proteinpulvere.
Proteinpulver
Hvordan fremstilles Aminosyrer?
De forgrenede aminosyrer, BCAA, inkluderer valin, leucin og isoleucin og er blevet utroligt populære de seneste år. Aminosyrer som BCAA fremstilles ved hjælp af bakterier, hvor bakteriestammerne er blevet muteret (genetisk ændret) for at kunne producere store mængder aminosyrer. Eksempler på bakterier, der er muteret for at producere aminosyrer, er Corynebacterium glutamicum og Escherichia coli. Bakterierne fermenterer derefter billige kulstofkilder, såsom forskellige kulhydrater. Ved hjælp af denne fermenteringsproces kan alle essentielle aminosyrer undtagen methionin fremstilles.
Når der er udviklet en muteret bakteriestamme, der fungerer, kan store mængder aminosyrer produceres, men udfordringen ligger i at udvikle muterede bakteriestammer for de forskellige aminosyrer og at få dem til at producere aminosyrer i en konstant mængde over tid. Fremstillingen af isoleucin foregår i elleve forskellige trin, hvor en lang række enzymer og andre metabolitter er involveret. For at produktionen af aminosyrer skal foregå korrekt kræves de rette koncentrationer af de forskellige enzymer og metabolitter, og derfor er der behov for mange regulatoriske trin for at kontrollere fremstillingen. Kort sagt bruger bakterier kulhydrater (glukose) eller kvælstofforbindelser til at producere aminosyrer, der kan bruges i tilskud som BCAA eller EAA.
Tip! Læs mere om hvorfor aminosyrer er gode for din træning.
Aminosyrer
Hvordan fremstilles Vitaminer?
Vitaminer kan udvindes fra planter, dyr eller fremstilles helt syntetisk i et laboratorium. Vitamin A udvindes ofte fra fiskeolie, mens vitamin C ofte udvindes fra citrusfrugter. Mange af de vitaminer, der sælges som kosttilskud, er dog syntetisk fremstillet, fordi det ofte er billigere og lettere. Vitamin A kan da syntetiseres fra aceton og vitamin C fra ketonsyre. Kemisk set er der ingen forskelle mellem et naturligt udvundet vitamin og et syntetisk fremstillet. For at få en større forståelse for hvordan et vitamin kan fremstilles, kan vi kigge på fremstillingen af vitamin D.
D-vitamin, også kendt som cholecalciferol eller vitamin D3, fremstilles typisk industrielt ved at bestråle 7-dehydrocholesterol, som udvindes fra lanolin i fåreuld, med UV-lys. Efter at fårene er klippet, vaskes ulden i varmt vand med et detergent, hvilket frembringer stoffet lanolin. Lanolinet behandles dernæst, så man får en fedtrig del og en del, der indeholder såkaldt lanolinalkoholer. Alkoholerne gennemgår derefter flere rensningsstadier. Fra lanolinalkoholerne udtrækkes kolesterol via en række trin, hvorefter det vaskes og tørres, inden det, gennem en kemisk proces, omdannes til 7-dehydrocholesterol (præ-vitamin D3). Præ-vitamin D3 behandles i det sidste trin med UV-lys for at blive aktivt vitamin D. Dette er præcis det samme, der sker i vores hud, når vi er udsat for sollys.
Tip! Gå ikke glip af vores store guide om D-vitamin. Eller vil du vide mere om C-vitamin?
I veganske D-vitamintilskud bruges der ikke fåreuld som kilde, men derimod ergocalciferol (vitamin D2), som udvindes fra ergosterol, der findes i svampe.
Vitamin D kan også fremstilles ved hjælp af bakterier, i en proces der minder om fremstillingen af aminosyrer, som tidligere beskrevet. Vitamin K2, riboflavin (vitamin B2) og cobalamin (vitamin B12) kan også fremstilles ved hjælp af bakterier. Riboflavin produceres på en lignende måde som aminosyrer, hvor bakterierne fermenterer ribose (en type sukker) for at fremstille riboflavin.
C-vitamin i kosttilskud er oftest i form af ascorbinsyre. Fremstillingen af ascorbinsyre afhænger ofte af bakterier. Vanligvis anvendes majsmel, majsstivelse eller risstivelse, hvorfra sorbitol udvindes, som bakterier derefter oxiderer til sorbose, der derefter omsættes til ascorbinsyre i en række trin. Vitamin C kan også fremstilles ved at benytte majssirup til at udvinde enkelte atomer (6 kul, 8 brint og 6 ilt), som ved hjælp af syre derefter sammensættes til et hvidt pulver med den kemiske formel C6H8O6, som er den kemiske betegnelse for ascorbinsyre (vitamin C).
Vitaminer
Hvordan fremstilles Mineraler?
Mineraler findes naturligt i naturen, blandt andet i jordskorpen. Derudover findes mineraler, eller sporstoffer, i det meste af den mad, vi spiser. For at vi kan optage mineraler, kræves det, at de er i en chelateret form, hvilket betyder, at de er bundet til en aminosyre, eller i andre typer komplekser. I naturen er mineraler allerede chelateret eller i komplekser, hvilket gør, at vi kan optage dem fra maden.
Mineraler kan udvindes fra en række naturlige kilder, herunder benmel, sten eller havbund. Visse mineraler udvindes også fra mad. De udvundne mineraler kræver omhyggelig kontrol, da de kan være forurenet med forskellige tungmetaller. Det første skridt i processen er derfor at kontrollere kvaliteten af råmaterialet for at sikre, at det er sikkert at anvende. Efter denne kontrol kan mineralerne chelateres med aminosyrer eller sammensættes i andre typer komplekser. Dette gøres for at gøre mineralerne mere stabile og for at lette optagelsen af dem i kroppen. Når mineraltilskuddet er færdigproduceret, gennemgår det igen kontrol for at sikre, at cheleringen eller kompleksbindingen er lykkedes, og at strukturen er som ønsket.
Ser vi på calcium, som er et af de mest almindelige mineraltilskud, findes der flere forskellige typer tilskud. Calcium-hydroxyapatit udvindes fra naturen, mens MCHC (en calciumform bestående af calcium, fosfor og diverse andre næringsstoffer og mineraler) udvindes fra kvæg. Kilden til mineraler kan altså variere, men fælles for alle mineraler er, at de ikke fremstilles syntetisk. De rene mineraler kan imidlertid bearbejdes i et laboratorium, fx ved chelering. Almindelige chelater er mineraloxider, -fosfater, -sulfater eller -glukonater. Hvis mineralerne bindes til aminosyrer, er det almindeligt at bruge aminosyrer fra f.eks. risprotein eller et andet protein, der ikke indeholder gluten, da det er et allergent protein.
Mineraler
Hvordan fremstilles Omega-3?
Den omega-3, der findes i kosttilskud, kan komme fra forskellige kilder, hvor de mest almindelige er fiskeolie, alger og mikroalger. Når det kommer til fiskeolie, varierer omega-3-indholdet fra fisk til fisk. Nogle fisk, såsom laks, makrel, sild og ansjos, er rige på omega-3, mens fisk som torsk, tun og sej er relativt fattige på omega-3.
Hvorfor er omega-3 godt? I vores artikel kan du læse alt, hvad du behøver at vide om Omega-3 og hvorfor det er godt.
Omega-3 findes i fisk, men også i alger.
Omega-3 fra fisk
Fisk, der skal bruges til produktion af omega-3-tilskud, fanges og opvarmes i store vandkar. Under denne proces flyder fiskeolien op til overfladen og separeres fra forskellige biprodukter. Denne råolie filtreres og sælges derefter til raffinaderier rundt om i verden. På disse raffinaderier behandles olien i en række trin med nedkøling, filtrering og afblegning for at fjerne mættede fedtsyrer og biprodukter som tungmetaller. Efter denne rensning er fiskeolien klar til indkapsling og derefter salg til forbrugeren. Ofte tilsættes antioxidanter (fx vitamin E) til fiskeolien inden indkapsling for at forlænge holdbarheden af tilskuddet.
Der findes også mere eksklusive rensningsmetoder, der giver en renere fiskeolie med højere koncentrationer af omega-3 og mindre lugt. Denne metode kræver, at olien omdannes til en anden kemisk form og derefter renses ved hjælp af en kompliceret rensningsteknik, der sker på molekylært niveau.
Omega-3 fra alger
Der er flere forskellige alger, der kan producere de to typer omega-3-fedtsyrer (EPA og DHA). DHA produceres hovedsageligt af alger som Crypthecodinium, Thraustochytrium og Schizochytrium, mens EPA produceres af alger som Chlorella, Spirulina, Phaeodactylum og Nannochloropsis.
DHA produceres ved hjælp af en fermenteringsproces, hvor kulstof- og kvælstofforbindelser udgør startmaterialet sammen med vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. Algerne fermenterer disse stoffer, hvorefter algerne tørres, og en såkaldt algolie udtrækkes med hjælp fra et opløsningsmiddel. Efter en række separationsstadier er olien udvundet og går videre til det sidste trin, som omfatter omfattende rensning, inden olien er klar og kan anvendes. Ved at kombinere DHA og EPA, der er fremstillet på lignende vis som tidligere beskrevet, kan man få et vegetabilsk omega-3-tilskud med begge disse omega-3-fedtsyrer.