Mine sider
Mine sider
Inspirerende læsning | Kost & kosttilskud | Træning | Opskrifter | Ambassadører

Derfor er fiskeolie godt for os

Fede fisk og fiskeolie har længe været i fokus som en del af en sund kost og siges at kunne holde os sunde, kloge og mobile. Fisk og fiskeolie indeholder nemlig den gavnlige fedtsyre omega-3, som har en række positive egenskaber for os, men adskiller sig fra omega-3 fra vegetabilske kilder.

  • Hvad gør fiskeolie gavnlig?
  • Forskellen mellem fiskeolie og anden omega-3
  • Godt at vide om fiskeolietilskud

Fiskeolie

 
Core Omega-3
 
Islandsk Omega-3
 
Omega-3 Fiskeolie
 
Möllers Tran
 
Premium Omega-3

Hvad gør fiskeolie gavnlig?

Du har sikkert hørt, at fisk gør dig klog, og selvom det ikke er helt så enkelt, er der noget om snakken. Det er den essentielle fedtsyre omega-3, der gør fisken gavnlig. Omega-3 er en såkaldt alfalinolensyre, den sundeste fedtsyre for os og livsvigtig at indtage. Omega-3 er vigtig for flere livsnødvendige processer i kroppen.

To stykker laks ligger ved siden af hinanden på et bord.

Hjernen har brug for omega-3 for at udvikle sig normalt og er derfor nødvendig under en graviditet og et barns første år. Men selv som voksen kan det påvirke kognitive processer. Personer med koncentrationsbesvær har til tider rapporteret forbedringer efter at have taget fiskeoliekapsler i en periode.

Hjertet nyder godt af omega-3 for at fungere normalt. Omega-3 har vist sig at kunne sænke blodfedt og reducere det farlige LDL-kolesterol. Derudover hjælper det med at holde blodtrykket på et sundt niveau.

Ledbenenes bevægelighed siges at blive påvirket af fiskeolie. Fiskeoliens fedtsyrer er blevet studeret for deres betændelseshæmmende virkning og lindring af ledsmerter. Teorien er, at EPA og DHA indirekte kan udløse frigivelsen af prostaglandiner, som blandt andet stimulerer cirkulationen. For at opnå denne effekt kræves dog en større mængde fedtsyre, som det kan være svært at få gennem kosten alene, og kun klassificerede lægemiddelkapsler indeholder en tilstrækkelig dosis.

Fisk rig på omega-3 inkluderer blandt andet sild, laks, makrel og strømming. Også anden fisk og skaldyr indeholder omega-3, men ikke lige så meget. Den mængde fiskeolie, der kræves for, at vi kan drage fordel af dens gavnlige virkninger, er omkring 3 gram om dagen, hvilket svarer til en portion laks, men de fleste af os får ikke indtaget så meget gennem kosten i dag. Når det kommer til fiskeforbrug, er der i dag meget at tænke på. Da vores farvande desværre indeholder mange miljøgifte, anbefales det, at du ikke spiser vildtfanget fisk fra forurenede vande. Vælg gerne opdrættet fisk i stedet, men køb miljøsmart fra et bæredygtigt fiskeri.

Forskellen mellem fiskeolie og anden omega-3

Gavnlige omega-fedtsyrer findes også i mange andre fødevarer, primært i vegetabilske olier, alger og nødder. Forskellen mellem fiskeolie og disse vegetabilske kilder er de to omega-3-fedtsyrer EPA og DHA, som har størst effekt på vores helbred. Kroppen danner disse fedtsyrer selv ved at omdanne omega-3, men i praksis er denne proces ikke tilstrækkelig. Fra fiskeolie får vi disse fedtsyrer direkte, da fisken selv har omdannet omega-3 fra plankton og alger til EPA og DHA.

Visse vegetabilske kilder indeholder desuden en højere mængde omega-6. Det er også en essentiel fedtsyre, men desværre konkurrerer den om de samme enzymer i kroppen som omega-3, og omega-6 vinder altid. Derfor er balancen mellem fedtsyrerne vigtig, og i fiskeolie får vi en gavnlig mængde.

Godt at vide om fiskeolietilskud

Fiskeoliekapsler ligger spredt ud på et bord.

Med fiskeoliekapsler kan du drage fordel af fedtsyrenes gavnlige effekter og supplere med din almindelige kost. Hvis du leder efter et fiskeolietilskud, er der nogle retningslinjer, der kan være gode at overveje:

  • For det første foretrækkes fiskeolie fremfor fiskeleverolie. Leveren fungerer som kroppens filtrationsorgan og kan derfor indeholde forureninger fra vandet.
  • Søg efter fiskeolie fra fisk, der har levet i kolde vandområder.
  • Kapslerne harskner let og bør derfor indeholde en antioxidant. Det er almindeligt at tilsætte antioxidanten E-vitamin.
  • Opbevar kapslerne køligt, gerne i køleskabet, og godt forseglede for at forlænge holdbarheden.
  • Tip! Velafkølede kapsler modvirker laksesmagen.

Spis rigeligt med fisk og suppler med fiskeolietilskud som en del af en sund kost!

Referencer:

Effect of randomized supplementation with high dose olive, flax or fish oil on serum phospholipid fatty acid levels in adults with attention deficit hyperactivity disorder. GS Young, JA Conguer, R Thomas. Reprod Nutr Dev. 2005.

Omega-3 fatty acids: a comprehensive review of their role in health and disease. BM Yashodhara, S Umakanth, JM Pappachan, SK Bhat, R Kamath, BH Choo. Postgrad Med, 2009.

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej