Krillolie: stor guide om sundt fedt
Krillolie bruges ligesom fiskeolie som kilde til omega-3-fedtsyrer. Krillen lever i Antarktis' kolde og rene vand og indeholder færre giftstoffer end mange andre fisk. Dette, kombineret med en hurtigere og mere effektiv optagelse i kroppen, har gjort krillolie stadig mere populært som omega-3-tilskud.
- Hvad er krillolie?
- Hvad indeholder krillolie?
- Næringsindhold i krillolie
Krillolie
Hvad er krillolie?
Krillolie udvindes fra krill, et krebsdyr der findes i store mængder i havene omkring Antarktis. Krillen lever hovedsageligt af alger og er derfor en renere kilde til sunde fedtstoffer. Dette skyldes, at den ikke ophober tungmetaller i kroppen, som fisk længere oppe i fødekæden gør. Når en fisk spiser en anden fisk, får den indtaget de tungmetaller, byttet har lagret i sin krop. Når en endnu større fisk derefter spiser denne fisk, akkumuleres de lagrede metaller fra to fisk i fiskens krop. Jo højere op i fødekæden, desto flere metaller er lagret i fiskens krop. At krillen er "vegetar" betyder, at den ikke ophober tungmetaller som andre fisk, hvilket har gjort den meget populær til fremstilling af kosttilskud.
Krillolie fremstilles, ligesom fiskeolie, fra krillens kød. Dette kan sammenlignes med fiskeleverolie, der udvindes fra fiskens lever. Fordi leveren fungerer som fiskens rensningsorgan og også ophobningsplads for blandt andet tungmetaller, bliver fiskeleverolie betydeligt mere forurenet end fiskeolie.
Krill bidrager til normal funktion af hjerne, hjerte, lever og øjne.
Hvad indeholder krillolie?
I modsætning til andre fisk består krill ikke af triglycerider, men af fosfolipider. Fosfolipiderne er mere tilgængelige end triglyceriderne, hvilket gør, at krill har en højere biotilgængelighed end mange andre fisk. Fordi nedbrydningsprocessen i mave-tarmsystemet er meget hurtig, sker absorptionen også meget hurtigt, og dermed optages indholdet hurtigt i vores kroppe.
Til fosfolipiderne er omega-3-fedtsyrerne DHA og EPA bundet. Krillolie bruges, ligesom traditionel fiskeolie, som kilde til netop omega-3, og fordelen ved krillolie er, at optagelsen af omega-3 sker hurtigere end med almindelig fiskeolie. En anden fordel ved indholdet af fosfolipider er, at de har to ender, hvor den ene er fedtopløselig og den anden er vandopløselig. At lipiderne er vandopløselige gør, at de lettere opløses i maven. Almindelig fiskeolie er ikke vandopløselig og lægger sig derfor som en hinde øverst i mavesækken. Dette kan føre til reflux med fiskesmag, men eftersom krillolien blandes med mavesækkens øvrige indhold, opstår der ingen reflux med bismag af fisk. Læs mere om omega-3.
Krillolie indeholder også astaxanthin, et naturligt konserveringsmiddel, der forhindrer, at omega-3-fedtsyrerne bliver harske. Flerumættede fedtsyrer er ellers meget følsomme og bliver let harske, hvis de ikke indeholder nogen form for konserveringsmiddel. Krillolie indeholder altså et naturligt konserveringsmiddel, hvilket er fordelagtigt, hvis man vil undgå syntetiske tilsætningsstoffer.
Næringsindhold i krillolie
Med hensyn til næringsindhold er indholdet af omega-3 højere i krillolie end i fiskeleverolie. Man har også set, at krillolie er mere effektiv end fiskeolie, hvilket gør, at der kræves lavere doser af krillolie. Med andre ord kan man bruge mindre kapsler, som desuden er lettere at sluge. Krillolie er relativt nyt på markedet, men bliver hele tiden mere og mere populært. Nedenfor opsummerer vi de vigtigste egenskaber ved krillolien.
- Hurtig optagelse i kroppen
- En ren kilde - krillen er langt nede i fødekæden og lever af alger. Meget lille ophobning af tungmetaller.
- Indeholder naturligt konserveringsmiddel
- Fra Antarktis' kolde og rene vand
- Mindre doser kræves