Mine sider
Mine sider
Inspirerende læsning | Kost & kosttilskud | Træning | Opskrifter | Ambassadører

Guide til nybegyndere: Protein

Protein er et energigivende næringsstof, hvis primære opgave er at opbygge vores muskler. I træningsverdenen tales der konstant om, hvor meget protein der er behov for, og hvornår det skal indtages. I denne guide gennemgår vi proteinets forskellige egenskaber, anbefalinger og forskellige kosttilskud.

  • Hvad er protein?
  • Næringsanbefalinger for protein
  • Kosttilskud med protein

Hvad er protein?

Protein består af en række aminosyrer, der er sat sammen i lange kæder. Afhængig af hvilke aminosyrer der indgår i kæden, og hvordan de er forbundet, får proteinet sin funktion og egenskab. Der findes 20 aminosyrer, hvoraf 9 er essentielle. Dette betyder, at vi skal have dem for at leve, og vi kan ikke producere dem selv, men skal tilføre dem gennem maden. De øvrige aminosyrer kan vi danne fra de essentielle, hvis det er nødvendigt.

Det protein, vi spiser, lagres i vores muskler og har flere forskellige funktioner i kroppen. Som byggesten i musklerne hjælper det dem med at trække sig sammen og skabe bevægelse. Enzymer, hormoner og antistoffer, der udfører vigtige processer i kroppen, består også af protein. Proteinet spiller også en vigtig rolle som transportør, da det indgår i blodets hæmoglobin, der transporterer ilt til cellerne, og i albumin, der transporterer fedtsyrer.

Proteinpulver

 
Core Protein Pro
 
Core Whey Protein
 
Diet Protein
 
Core Soja Protein
 
Core Casein
 
Core Plant Protein
 
Proteinkaffe

Selvom proteinets primære opgave er at opbygge musklerne, fungerer det også som en energikilde. Protein forbruges primært som energi, når der er et overskud af protein, og når kulhydraterne er opbrugt. Protein anses for at bidrage med omkring 4 kcal per gram, men nogle mener, at denne værdi bør sænkes, da kroppen skal forbruge energi for at kunne optage protein. Den foreslåede værdi er således 3,2 kcal per gram, men indtil videre regner man stadig med 4 kcal.

Man plejer at beskrive, hvor højværdigt et protein er, og dermed hvor meget af proteinet der kan udnyttes i kroppen. Det er den aminosyre, der findes i den laveste koncentration i proteinet, som bestemmer, hvor stor en del af proteinet der kan udnyttes. Et højværdigt protein indeholder alle essentielle aminosyrer i passende proportioner. Ved hjælp af et reference mønster, hvor hønseæg har 100 biologisk værdi (BV), går skalaen derefter nedad. Ved at kombinere forskellige proteinkilder kan man få en højere BV, hvor f.eks. æg sammen med mælk har en BV på 122.

Typiske proteinrige fødevarer med højt biologisk værdi er æg, kød og mejeriprodukter. Vegetabilske proteinkilder mangler ofte en eller anden aminosyre og er derfor ikke højværdige i sig selv, men skal kombineres for at blive det. Et tip er at kombinere korn med bælgfrugter for at få en høj BV. En undtagelse er sojaprotein, som er højværdigt i sig selv og derfor ofte anbefales til vegetarer.

Trefaset protein

 
Core Triple Protein
 
Anab. Protein

Næringsanbefalinger for protein

I henhold til de danske næringsanbefalinger skal protein udgøre 10-15 E% om dagen, hvilket betyder, at 10-15 % af al den energi vi får dagligt, bør komme fra protein. En anden måde at regne det på er 0,8 gram protein pr. kilo kropsvægt. Hvis du vejer 60 kg, er 48 gram protein passende.

For dem der træner meget, skal mængden øges, og omkring 2 gram protein pr. kilo kropsvægt er mere passende. Mange bodybuildere argumenterer dog for, at et betydeligt højere indtag resulterer i bedre muskelopbygning. Ofte op til 3-4 gram pr. kg kropsvægt.

Kasein

 
100% Casein
 
Core Casein
 
Core Casein Sample
 
Casein
 
Fairing Protein 3

Kosttilskud med protein

Dem, der ønsker at øge deres proteinindtag og ikke vil eller kan øge deres madindtag mere, kan have stor fordel af et proteinpulver. Proteinpulver er ubetinget den nemmeste måde at øge sit indtag på, og det er desuden meget lettere for kroppen at optage protein opløst i væske end fødevarer, der indeholder protein. Det, der adskiller de forskellige kosttilskud, er udover produktionskilden, også hvor hurtigt proteinet kan optages i kroppen. Et protein med en kompleks struktur vil tage længere tid for kroppen at nedbryde, mens en enklere form optages straks. De forskellige egenskaber er velegnede til forskellige tidspunkter.

Æggeprotein

 
Proteinpulver æg
 
Æggehvidepulver
 
Egg & Oat

Forskellige typer af protein

Valleprotein fremstilles gennem valle, der opstår ved mælkeproduktion. Valleprotein har en biologisk værdi på 104, hvilket betyder, at det er af høj kvalitet. Valleprotein optages meget hurtigt af kroppen og er også relativt billigt. Derfor er valleprotein blevet det mest almindelige tilskud, både som enkeltstående proteintilskud og som en del af gainers.

Kasein er en anden type mælkeprotein. Det har en kompleks form, hvilket gør, at kroppen skal arbejde mere for at kunne nedbryde og optage det. Det er altså et langsomt protein, hvilket gør det perfekt at indtage før nattesøvn for at få en kontinuerlig tilførsel i lang tid. Mælkeproteinkoncentrat er en blanding af kasein og valle. Det kombinerer disse to egenskaber og optages derfor både hurtigt og over længere tid.

Æggeprotein har en høj BV og en mellemhurtig optagelse. Det er velegnet til dem, der ikke tåler mælkeprotein.

Sojaprotein har en høj BV og er et relativt langsomt protein. Det er den perfekte løsning for helvegetarianere.

Trefaseprotein er en blanding af tre forskellige proteiner, almindeligvis kasein, æg og valle. Disse produkter kombinerer optagelseshastighederne og er velegnede som et mellemmåltid. Man får således en kontinuerlig tilførsel af protein til musklerne.

Tip! Ønsker du flere tips om hvilket proteinpulver der passer til dig? Læs mere: Vælg det rigtige proteinpulver

Sojaprotein

 
Core Soja Protein
 
ISO Soy
 
Soy Protein

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej

Lær mere

 
Alt du vil vide om valleprotein

Alt du vil vide om valleprotein

Hvad er det der gør, at vallleprotein er et af de mest foretrukne tilskud?
 
Alt du skal vide om ærteprotein

Alt du skal vide om ærteprotein

Ærteprotein har en naturlig bred næringsprofil - læs mere!
 
Fordelene ved hydrolyseret valleprotein

Fordelene ved hydrolyseret valleprotein

Hydrolysat er hurtigt optageligt, og indeholder minimalt fedt og kulhydrater.
 
Sojaprotein

Sojaprotein

Sojaprotein er det vegetabilske svar på valleprotein.
 
Vælg det rette proteinpulver

Vælg det rette proteinpulver

Hvilket proteinpulver skal man købe? Vælg det rette til dine behov.
 
Stor guide: Hvad er kasein?

Stor guide: Hvad er kasein?

Kasein er et langsomt protein, der er velegnet til at bevare muskelmassen.
 
Hvad er havreprotein?

Hvad er havreprotein?

Havreprotein er et 100 % naturligt protein, udvundet af havre - læs mere!
 
Hvor godt er risprotein?

Hvor godt er risprotein?

Risprotein - et fremragende alternativ til dig som er veganer eller vegetar.
 
Stor guide: Naturlige proteintilskud

Stor guide: Naturlige proteintilskud

Til dem der ikke kan spise protein fra mælk, her er flere muligheder.
 
Hvor godt er sojaprotein ved træning?

Hvor godt er sojaprotein ved træning?

Sojaprotein er det veganske alternativ til valleprotein. Læs mere her!
 
Kasein: avancere dit proteinindtag

Kasein: avancere dit proteinindtag

Kasein har et langsomt optag i kroppen.
 
Proteintiming

Proteintiming

Det rette protein til den rette lejlighed.
 
Lækre og svampede proteinmuffins

Lækre og svampede proteinmuffins

Prøv disse lækre protein- og mandel muffins med proteinbar i!
 
Valleproteinisolat

Valleproteinisolat

En form for valleprotein kaldes isolat og er en renere form af valle.
 
Hvad er bedst - aminosyrer eller protein?

Hvad er bedst - aminosyrer eller protein?

Hvad er fordelen ved at spise aminosyrer kontra at spise proteinpulver?
 
Få resultater med proteintiming

Få resultater med proteintiming

Fordelene ved at spise den rigtige slags protein på det rigtige tidspunkt!
 
Hvad er hampeprotein?

Hvad er hampeprotein?

Læs mere om hampeprotein - et af de mest naturlige proteintilskud der findes.
 
Sådan fungerer æggeprotein

Sådan fungerer æggeprotein

Æggeprotein er et middelhurtigt og meget potent protein.
 
Proteinfluff med valleprotein

Proteinfluff med valleprotein

Byt din proteinshake ud med en herlig proteinfluff!
 
Valleprotein & Træning

Valleprotein & Træning

I denne artikel gennemgår vi proteinkongen, valleprotein!