Sådan påvirkes du af hvidt sukker (sukrose)
Sukrose, eller almindeligt hvidt sukker, er en hurtig kulhydrat, som i de senere år har været genstand for livlig debat om dens påvirkning på os. De fleste er enige om, at det er en velsmagende tilsætning, men hvad gør det egentlig i vores krop?
- Hvad er sukrose?
- Hvad gør sukrose i kroppen?
- Anvendelsesområder
- Kosttilskud
Hvad er sukrose?
Sukrose er et kulhydrat, der består af to sammenbundne molekyler; en glukosemolekyle og en fruktosemolekyle, også kaldet en disaccharid. Kroppen skal så nedbryde disse til de mindste bestanddele for at kunne optage dem og bruge dem som energi. Det, der i daglig tale kaldes sukker, er sukrose.
Hvad gør sukrose i kroppen?
Selvom sukrose skal nedbrydes for at kunne absorberes i kroppen, betragtes det som en hurtig kulhydrat. Det giver en midlertidig forhøjelse af blodsukkeret på kort tid. Ifølge de svenske næringsanbefalinger anbefales vi at begrænse vores indtag af tilsat sukker til maks. 10 E%. Det betyder, at af al energigivende mad vi spiser dagligt, bør højst 10% komme fra sukker.
Sukrose har også en stærk påvirkning på vores insulinfølsomhed. Insulin er det, der bruges til, at cellerne kan modtage energi fra blodet. Når vi spiser for meget sukrose, falder vores insulinfølsomhed, hvilket leder til, at vi har behov for mere insulin, for at cellerne skal åbne sig og modtage energien. For meget insulin stimulerer fedtlagring, og vores blodfedt øges. Dette kan over længere tid med dårlige levevaner føre til sygdommen diabetes, tidligere kaldet sukkersyge, og i forlængelse hjerte- og karsygdomme.
Anvendelsesområder
Sukrose findes både som en naturlig bestanddel i for eksempel frugt, men tilføjes ofte til fødevarer for dens søde smag. Nogle gange bruges den også som hævemiddel og som et meget effektivt konserveringsmiddel. Kemisk set er der ingen forskel på naturlig sukrose og sukrose som tilsætningsstof, men sukrose som tilsætningsstof anbefales vi at begrænse. Sukker kaldes ofte for tomme kalorier, hvilket betyder, at det giver meget energi, men ingen næring. Hvis vi spiser for meget af disse tomme kalorier, er der også risiko for, at vi ikke har appetit til at spise næringsrige fødevarer, som vi har brug for for at have det godt.
Kosttilskud
Kosttilskud med sukros er unødvendige og forekommer sjældent. Det kan dog findes i nogle færdigblandede sportsdrikke, som sælges i dagligvarebutikker eller tankstationer. Forsøg at undgå disse drikkevarer, da det kun er en måde for producenten at skabe et middelmådigt eller i nogle tilfælde direkte dårligt produkt effektmæssigt, men som smager godt og har en lav produktionspris. Søg i stedet efter sportsdrikke, som har kulhydratkilder der primært kommer fra maltodextrin eller dextrose (også kaldet druesukker eller glukose). Du finder disse i vores butik både i pulverform eller som færdigblandet såkaldt ready-to-drink form.