Sådan fungerer naturligt sødemiddel: Birkesukker eller xylitol
Birkesukker er et naturligt sødemiddel fra birketræer og kaldes også xylitol. Det ser ud til at have mange fordele i forhold til både sukker og kunstige sødemidler, men bruges trods dette mest i drikkevarer og tyggegummi. I dag er det muligt at købe det i ren form til brug i madlavning og bagning.
- Hvad er birkesukker?
- Anvendelse
- Bivirkninger
Hvad er birkesukker?
Birkesukker, som i årtier mest har været kendt som xylitol, er en sukkeralkohol udvundet af birketræer. Det var under Anden Verdenskrigs, at Finland indså at sukkerproduktionen var begrænset, at man begyndte at udvinde dette fiberstof fra birkesaften. Siden da har den syntetiske fremstilling af xylitol været stadig mere fremtrædende.
Birkesukker
Birkesukker både ligner og smager som almindeligt sukker, et letopløseligt og krystallinsk pulver. Trods dette giver birkesukker næsten 40 % færre kalorier end sukker, med 2,4 kcal per gram. Vi har nemlig ikke evnen til at nedbryde og optage hele den mængde kulhydrater, som bjørkesukkeret indeholder.
Anvendelse
I dagens industri anvendes xylitol mest som sødemiddel i drikkevarer, tyggegummi og tandpasta. Takket være birkesukkerets kemiske struktur kan mundens bakterier ikke bruge det som næring og dermed forhindres i at vokse i munden og danne plak og karies. Desuden er det et basisk stof, som forhindrer syreangreb. Dette har gjort, at man har set xylitol både som en god smagstilsætter og som en aktiv ingrediens i tandpasta og tyggegummi.
Birkesukker sælges også individuelt som sødemiddel til hjemmet og kan bruges i stedet for sukker i madlavning, bagning og søde drikke. Hvis du vil prøve birkesukker, er det nemt at erstatte; bjørkesukker har næsten samme sødme og vægt som hvidt sukker. Det er kun i gærdej, at det kan blive problematisk, og du kan have brug for en lille mængde almindeligt sukker for at få en luftig dej.
Bivirkninger
Der er flere undersøgelser, der har undersøgt xylitols påvirkning på mennesker, og det har aldrig vist sig at være farligt. Et højt forbrug kan dog have en afførende effekt, hvilket især kan være generende for mennesker med maveproblemer og medfører en betydelig begrænsning i anvendelsen. Det kræver omkring 50 gram for at få en følsom mave til at reagere, men at søde sin kaffe eller et enkelt måltid med xylitol er for de fleste ikke et problem.
Værd at bemærke er også, at birkesukker er meget giftigt for hunde og selv en lille mængde kan give alvorlige symptomer. Du bør derfor aldrig dele dine bagværk med dine firbenede venner!
Birkesukker er et perfekt sødemiddel til dig, der ønsker naturlig sødning med sukkersmag, men med færre kalorier.