Sådan fungerer aminosyren L-cystein
Aminosyren L-Cystein regnes som en ikke-essentiel aminosyre. Cystein findes i store mængder i huden, håret, i insulin og i flere fordøjelsesenzymer.
- Hvad er L-Cystein?
- Kosttilskud med L-Cystein
- Hvor findes L-Cystein naturligt?
Hvad er L-Cystein?
L-Cystein hører til de ikke-essentielle aminosyrer, og derfor hører vi ikke om den lige så meget som andre aminosyrer. At den er ikke-essentiel betyder, at kroppen til en vis grad kan producere den selv, og det sker i leveren fra methionin og serin. I leveren kan cystein derefter omdannes til taurin, glutathion og sulfater.
Cystein har flere funktioner i kroppen, blandt andet bidrager det til dannelsen af ny hud, og over 10 % af håret består af cystein. Svovl indgår i bindevævet, der opbygger hud og hår, og cystein er en af de vigtigste svovlbærere af aminosyrer. Desuden fungerer cystein som en antioxidant og hjælper med at beskytte cellerne mod nedbrydning fra frie radikaler.
Cystein indgår også som en komponent i GTF (Glucose Tolerance Factor). GTF frigives samtidig med insulin og kræves for, at cellerne kan optage glukose fra blodet. Cystein påvirker også andre næringsstoffer; blandt andet er cystein nødvendigt for omsætningen af vitamin B6 i kroppen samt hjælper ved optagelsen af zink fra maden. Desuden findes aminosyren i flere af vores fordøjelsesenzymer, der er nødvendige for, at vi kan fordøje maden og optage næringsstofferne ordentligt.
Forskellen mellem cystin og cystein kan være svær at skelne. Cystin er en mere stabil form af aminosyren, da cystein har et højt svovlindhold. Dog er cystin ikke en lige så kraftfuld antioxidant som cystein. Frit cystin i kroppen kan danne cystein efter behov, og til det kræves tilstedeværelse af vitamin C.
Tilskud med glutation & taurin
Kosttilskud med L-Cystein
Selvom der findes separate kosttilskud med denne aminosyre, er det stadig sjældent. Anvendelsesområdet for cystein i ren form er forholdsvis begrænset, og det afspejles også på markedet for kosttilskud. Der kendes heller ingen mangel på symptomer, og derfor er behovet for ekstra cystein usædvanligt. Mange, der er interesserede i et kosttilskud med cystein, er også nysgerrige på glutathion, som er et slutprodukt af syntesen mellem cystein og flere andre aminosyrer. Glutathion findes som tilskud, ligesom taurin, der også kan dannes gennem cystein.
Hvor findes L-Cystein naturligt?
Svovlrige fødevarer indeholder cystein, såsom kød, fisk, æg, bønner, kål og havregryn.