Sådan fungerer enzymer i kroppen
Enzymer er mikroskopiske proteinmolekyler, der hjælper med at nedbryde den mad, vi spiser, så kroppen kan optage næringsstofferne. I denne artikel gennemgår vi de forskellige typer af enzymer, der findes, og hvad de gør i kroppen.
- Hvordan fungerer enzymer?
- Koenzym
- Forskellige typer af enzymer
Hvordan fungerer enzymer?
Enzymer er et velkendt ord, men ikke alle ved præcist, hvordan de fungerer eller hvorfor de er nødvendige i kroppen. Enzymer består af proteiner, og forskellige enzymer har en række forskellige egenskaber og funktioner. En celle kan indeholde hundredvis af forskellige enzymer. Primært kan man sige, at disse små mikroskopiske stoffer fungerer som katalysatorer og dermed hjælper med at regulere hastigheden på forskellige processer i kroppen. Maden vi spiser består af forskellige kemiske strukturer, og disse strukturer skal nedbrydes til mindste bestanddele for at vi kan optage næringsstofferne. Enzymerne fungerer ved at klippe båndene mellem de kemiske strukturer og således nedbryde stoffet.
Faktisk har enzymer også betydning for, at vitaminer, mineraler og hormoner kan virke i kroppen. Kroppens enzymproduktion aftager med alderen, og derfor er det ekstra vigtigt at få enzymer gennem kosten. Vi får enzymer, når vi spiser frugt og grøntsager, og bemærkelsesværdige fødevarer med mange enzymer er hvedegræs, aloe vera og papaya. Visse aminosyrer fungerer også som enzymer, eksempelvis tyrosin. For dem, der oplever fordøjelsesproblemer, er der også kosttilskud, der kan tilføjes til maden, og der findes forskellige typer afhængigt af hvilken type kost man har svært ved at nedbryde.
Nærigsstoffer der fungerer som koenzymer
Koenzym
Koenzymer er små molekyler, der hjælper med at transportere kemiske grupper mellem enzymer i forbindelse med deres enzymatiske reaktioner. Molekylerne binder sig til enzymerne og bidrager til deres aktivitet. Mange koenzymer fremstilles ud fra vitaminer - Q10 og flere B-vitaminer fungerer for eksempel som koenzymer. For at opretholde en stabil mængde koenzymer i cellerne, bliver disse molekyler ofte gendannet regelmæssigt og bruges i stor udstrækning.
Enzymrige produkter
Forskellige typer af enzymer
Som tidligere nævnt findes der flere typer af enzymer, og de opdeles normalt i tre hovedgrupper. Den ene er metaboliske enzymer, der arbejder i blodomløbet, i væv og organer. Fordøjelsesenzymer er den anden gruppe, som kroppen producerer for at kunne nedbryde protein, kulhydrater og fedt fra maden, så kroppen kan optage næringen bedst muligt. Den sidste gruppe er madenzymer, som vi får gennem den mad, vi spiser. Madenzymer er vigtige komponenter i maden og hjælper med at fordøje op til 75 procent af al den mad, vi spiser. Mange hævder dog, at disse madenzymer er følsomme over for varme og ødelægges ved opvarmning over 48 grader. Derfor kan det være vigtigt at tænke på at spise en del rå frugter og grøntsager.
Nedenfor har vi listet de mest almindelige enzymer og hvilken type kost, der kræver henholdsvis enzym. Spiser du en høj andel protein, kan du derfor have behov for en større andel af et bestemt enzym sammenlignet med, hvis du spiser en kulhydratrig kost.
Protein | Nedbrydes af pepsin, som forekommer naturligt i mavesaften, hvor nedbrydningen starter. Også plantenzymerne protease, bromelain og papain nedbryder protein. |
Kulhydrater | Spaltes af amylase, der begynder nedbrydningen allerede i mundens spyt. |
Fedt | Nedbrydes af enzymet lipase, hvilket sker i tarmene. |
Frugt & Grønt | Cellulase fremmer nedbrydningen af frugt og grøntsager, og vi får også dette enzym, når vi spiser netop frugt og grønt. |
Nogle af os mangler helt bestemte enzymer, og et almindeligt problem er manglen på laktase, det enzym, der nedbryder laktose (mælkesukker). Laktoseintolerance er et udbredt problem, der gør det svært at nedbryde mælkeprodukter. Der findes laktase, man kan tilsætte de gange, man ønsker at spise mælkeprodukter, men ellers er det bedste helt at undgå mælkeprodukter eller vælge laktosefri alternativer.
Oplever du problemer med fordøjelsen, kan det med andre ord skyldes en utilstrækkelig mængde enzymer. Andre faktorer, der kan påvirke fordøjelsen negativt, er store portioner mad og ensformig kost. Prøv at variere din mad og spis meget frugt og grøntsager til at starte med og supplér med ekstra tilskud af fordøjelsesenzymer, når det er nødvendigt.