Sådan fungerer maltodextrin
Maltodextrin er en kompleks kulhydrat, som primært anvendes i gainers eller sportdrikke for hurtig energi, der støtter opbygning og restitution efter al slags træning. Det sælges også som et enkeltstående tilskud til dem, der foretrækker at blande selv.
- Hvad er maltodextrin?
- Kosttilskud
- Anvendelsesområder
Hvad er maltodextrin?
Maltodextrin er en kulhydrat, som fremstilles gennem stivelse fra majs, hvede eller kartofler, ved metoder der gør det glutenfrit. Ved fremstillingen tilsættes enzymer, som nedbryder kulhydraten til mindre bestanddele, hvilket gør kulhydraten let tilgængelig, så kroppen hurtigt kan optage energien.
Når vi træner nedbrydes kroppen i en såkaldt katabol fase. For at afbryde denne proces, har vi brug for hurtigt at tilføre energi for at frigive blandt andet insulin. Kulhydrater er et næringsstof, der gør netop dette og hurtigt bringer dig til en opbyggende fase. Det bedste er da at anvende kulhydrater, der kan optages direkte, såsom maltodextrin. Sammenligneligt er almindeligt hvidt sukker, som skal nedbrydes til mindre dele, før det kan optages som energi og desuden risikerer at forårsage ubehag i maven.
I en test*, hvor man undersøgte effekten af hurtige kulhydrater efter træning på muskelglykogen, trænede 5 cyklister ved 75 % af deres maksimale iltoptagelsesevne i 2 timer ved to forskellige lejligheder. Ved den første lejlighed fik de fødevarer med højt GI (hurtige kulhydrater), og ved den anden lejlighed fik cyklisterne fødevarer med lavt GI (langsomme kulhydrater) som restitution. Derefter blev der taget blodprøver for at kontrollere muskelglykogenet, og det viste sig, at stigningen i muskelglykogenet var betydeligt højere ved den lejlighed, hvor cyklisterne havde spist fødevarer med højt GI, og de kom sig derfor også væsentligt hurtigere. Studiet viste, at hurtige kulhydrater er nyttige som restitution for at fylde muskelglykogenlagrene op.
Kosttilskud
Maltodextrin bruges i gainers og sportdrikke, hvor det giver hurtig energi ved træning. I modsætning til andre hurtige kulhydrater, som dextrose, har maltodextrin fordelen ved at kunne anvendes i høje koncentrationer uden at give maveproblemer; op til 20 % af drikken kan bestå af maltodextrin. Du kan altså blande 100 gram maltodextrin med 5 dl væske. Det er særligt godt for dig, der ikke ønsker eller kan have meget væske med til træning. Ulempen er dog, at det ikke smager af meget og derfor ofte bruges sammen med dextrose og fruktose, der har en tydeligere sødme. Maltodextrin sælges også separat til dem, der ønsker at blande deres egen sportdrik eller gainer. Det egner sig som restitution til al slags træning.
Produkter med maltodextrin
Anvendelsesområder
Udover sportstilskud anvendes maltodextrin også som tilsætningsstof i fødevarer, hvor det ofte fungerer som fyldstof i sødemidler. Mange mener, at maltodextrin bør undgås som tilsætningsstof i andre fødevarer. Som produkt er maltodextrin dog ikke skadelig, men det bør bruges i forbindelse med træning, hvor dets egenskaber kan udnyttes på en gavnlig måde.
*Referencer: Muskelglykogenlagring efter forlænget træning: Effekt af glykemisk indeks for kulhydratfoder. Burke, Collier, Hargreaves. 1993.