Inspirerende læsning | Kost & kosttilskud | Min målsætning | Træning | Opskrifter | Ambassadører

Vælg den rigtige sportsdrik

Sportsdrikke er et af verdens mest solgte kosttilskud til personer, der træner. Alle store sodavandsproducenter har deres eget mærke, og nogle firmaer har specialiseret sig inden for netop sportsdrikke. Men hvad er egentlig en sportsdrik, og hvem bør drikke dem?

  • Hvad er en sportsdrik?
  • Hvad bør den indeholde?
  • Hvem bør drikke sportsdrik?

Hvad er en sportsdrik?

En sportsdrik er en væske, som består af vand, kulhydrater og salt (natriumklorid). Den kan også være beriget med vitaminer og andre mineraler. Den tages for at erstatte væske og energi ved fysisk aktivitet. Sportsdrikke er ofte tilsat smag, og mange smager rigtigt godt.

Hvad bør den indeholde?

For at en sportsdrik overhovedet skal kunne kaldes en sportsdrik, skal den indeholde vand, salt og kulhydrater.

Kulhydrater

Kulhydraterne plejer at bestå af dextrose (druesukker), maltrodextrin, fruktose og/eller sakkarose (almindeligt sukker). Sakkarose består for sin del af dextrose og fruktose, så det er en 50-50 blanding af disse, man får, hvis der er sakkarose i sportsdrikken. Færdigblandet sportsdrik, som du køber i almindelige dagligvarebutikker, indeholder ofte sakkarose, som du bør undgå.

Maltodextrin er generelt set den bedste af disse til at opfylde energidepoterne, da den optages hurtigt i kroppen og ikke så ofte forårsager mavebesvær som de andre. En lille del fruktose har vist sig at være fordelagtig også, men mængden må ikke blive for stor, da fruktose mest udnyttes af leveren og ikke af musklerne. Drikken må ikke være hypertonisk (mere end højkoncentreret) sammenlignet med blodet, og man kan få flere kulhydrater i, uden at den bliver det, hvis man udnytter maltodextrin i stedet for de andre.

Også sportsdrikke, som indeholder en blanding af maltodextrin, dextrose og fruktose, er almindelige. Står dextrose før maltodextrin i varedeklarationen, skal du normalt blande produktet med lidt mere væske for at minimere risikoen for mavebesvær.

Salt

Hvad angår salt, behøver mængden ikke være særlig stor. Salt behøves kun under meget lange aktiviteter, længere end et maraton. Under kortere aktiviteter er det væske og kulhydrater, som er vigtige. Som regel behøver man ikke bekymre sig om saltmængden, da du ikke mister større mængder salt, hvis du ikke udsættes for ekstreme situationer, som at gå fra et koldt klima til et varmt og samtidig træne hårdt. I så fald kan det være godt med salt i en drik.

Vitaminer og mineraler

Nogle vitaminer og mineraler tilsættes af og til af forskellige årsager til sportsdrikke. En del af disse bidrager til at mindske træthed og udmattelse, og det er som regel af den grund, de tilsættes.

Hvem passer sportsdrikke til?

Under løbeturen (motionist)Efter træning
EliteløbereUnder og efter træning
Fodbold, håndbold osv.Under og efter træning
StyrketræningBehøves ikke. Brug i stedet gainer efter træningen

Sportsdrikke er ikke til personer, som styrketræner, da de ikke giver noget til den type af træning. De er i stedet til folk, der træner udholdenhed og udøvere af konditionskrævende aktiviteter. Det har vist sig, at tilførslen af kulhydrater sammen med den væske, man altid får i sig, øger præstationsevnen og vågenhed. Det gælder fx længere løbepas og fodboldkampe eller anden type af konditionskrævende træning.

Mennesker, som jogger lidt nu og da for sundhedens skyld, bør ikke drikke sportsdrikke, da de så får unødvendige kalorier, som de ikke når at forbrænde. Det er som sagt kulhydraterne og væsken, som er det vigtige, ikke saltet. Sportsdrik kan dog bruges til restitution i nogle tilfælde, og i så fald sammen med noget proteinrigt.

Konklusion

  • Sportsdrikke består af vand, kulhydrater og salt samt nogle gange ekstra ingredienser
  • Maltodextrin er den bedste kulhydrat, evt. med lidt fruktose tilsat
  • Sportsdrikke bør tages af mennesker, som træner længerevarende konditionskrævende aktiviteter
  • Sportsdrikke bør ikke tages ved styrketræning eller ved mindre intensive aktiviteter
Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej