Alt om kulhydraten dextrose
Dextrose er en hurtig kulhydrat med tydelig sødme, der bruges i sportsdrikke og gainers for at give hurtig energi ved træning. Det fremmer opbygningsfasen efter træningen og er velegnet til alle typer af træning.
- Hvad er dextrose?
- Kosttilskud
- Hvem har gavn af dextrose?
Hvad er dextrose?
Dextrose, også kaldet glukose eller druesukker, er en simpel sukkerart og den mindste bestanddel af kulhydrater, en såkaldt monosakkarid. Glukose er den mest almindelige sukkerart i blodet, og dens enkle sammensætning gør, at kroppen meget nemt kan nedbryde og optage den som energi. Glukose, der ikke bruges direkte som energi, lagres som glykogen i lever og muskler. Leverglykogen bruges senere, når det er nødvendigt, og består af cirka 50-100 gram. Muskelglykogen kan kun bruges af den muskel, det lagres i, og rummer 300-600 gram afhængigt af, hvor veltrænet du er.
Kosttilskud
Dextrose smager godt og bruges ofte i sportsdrikke og gainers, hvor den giver hurtig energi og tydelig sødme. Den forekommer ofte i kombination med andre hurtige kulhydrater som for eksempel maltodextrin. Dextrose findes også som separat tilskud for dem, der foretrækker at blande deres egen drik. Hvis du vælger at bruge dextrose til træning, skal du sørge for at blande det med tilstrækkelig væske; op til 70 gram dextrose pr. liter væske fungerer. En alt for højkoncentreret dextroseblanding kan ellers give maveproblemer hos visse individer.
Ren dextrose
Hvem har gavn af dextrose?
Når vi træner, forbruges store mængder muskelglykogen, og når lagrene begynder at tømme, bliver vi trætte og kraftløse. Vi har da brug for hurtigt at fylde disse lagre op med nye kulhydrater. Under træningspas med høj intensitet, der varer længere end en time, eller under meget varme forhold, anbefales det at indtage sportsdrikke, der indeholder hurtige kulhydrater, for at kunne fortsætte med at præstere.
I en undersøgelse* testede man effekterne af tilførsel af kulhydrater under træning og hvordan det påvirkede den oplevede anstrengelse under passet. 30 maratonløbere løb ved 75-80% af deres iltoptagelsesevne i 2,5 timer. En gruppe fik en 6%-ig glukoseløsning under passet (60g/h), mens en anden gruppe fik samme volumen af placebo. Derefter blev blodsukker og iltoptagelse analyseret i begge grupper. Det viste sig, at tilgængeligheden af glukose var højere og den oplevede anstrengelse reduceret i den gruppe, der fik kulhydrater under passet. Præcis denne undersøgelse viste, at det kan være gavnligt at fylde op med kulhydrater ved længerevarende træningspas.
Efter træning, som restitutionsdrik, passer det til alle former for sport. Træning er nedbrydende for musklerne, og for at afbryde denne proces skal vi hurtigt tilføre ny energi, der hjælper med at genopbygge dem. Lige efter træning er vores insulinfølsomhed højere end normalt, hvilket gør, at dextrose kan bruges meget effektivt.
Vi anbefaler at indtage protein efter træningen sammen med dextrose, enten i samme drik eller i to separate drikke, alternativt i en færdigblandet gainer, der består af både kulhydrater og protein.
Andre anvendelsesområder er dextrose/kulhydratblandinger med kreatin, de såkaldte kreatinopladningsprodukter, eftersom hurtige kulhydrater effektivt og hurtigt hjælper med at oplagre kreatin i muskelcellen, hvor det har effekt.
*Referencer:
Effect of carbohydrate substrate availability on ratings of perceived exertion during prolonged running. Utter, Kang, Nieman, Warren. 1997.