Vælg det rigtige mad til grillen
Efterhånden som foråret og sommeren nærmer sig, er der flere og flere af os, der finder grillen frem, en af vores kære ejendele, som gør hverdagen ekstra dejlig i forårs- og sommerhalvåret. At grille maden giver en utrolig god smag, for ikke at tale om den skønne duft og lækre udseende. For dem, der ønsker at holde formen hen over sommeren, er der dog en række ting, man bør tænke over ved grillen for at reducere indtaget af fedt og kulhydrater. Derudover er det vigtigt at grille maden på den rigtige måde for at minimere dannelsen af det kræftfremkaldende stof akrylamid.
- Kød- og marinadetips
- Grøntsager og sunde tilbehør
- Akrylamid - grillningens skurk
Kød- og marinadetips
Mange af os har virkelig gjort en indsats for at komme i god form til sommeren og stranden, og det ville da være en skam at spolere det, når grillsæsonen går i gang. Det er selvfølgelig ikke nødvendigt helt at undgå grillmad, men det vigtigste er, at du griller den rigtige type mad og krydrer den korrekt.
Kødet er ofte i centrum når det gælder grillning. Her er det godt at vælge lyst kød som kylling, der ikke indeholder så meget fedt som mange andre kødtyper kan gøre. At grille fisk er dog heller ikke en dårlig idé, men nogle kan finde det lidt vanskeligt at undgå, at fisken falder fra hinanden. Et tip er at grille fisken i foliestykker, eller købe en hel laks med skindet på. Så lægger man nemt laksen med skindet ned mod grillens varme kul for at beskytte kødet mod at hænge fast i risten.
Vær omhyggelig med marinaden. Mange marinader er meget fede og baseret på usunde olier og smør, og de indeholder ofte meget salt og nogle gange også sukker. Derfor bør du helt undgå det færdigmarinerede kød, som kan købes i supermarkedet i grillsæsonen, og i stedet lave din egen marinade. Dette kan du gøre ved at bruge en lille mængde vegetabilsk olie som for eksempel rapsolie, der kan tåle lidt højere temperaturer, og tilsætte forskellige krydderier efter smag. Vi plejer også at blande lidt vand i for at reducere fedtindholdet. Husk at undgå færdige krydderiblandinger. De indeholder ofte også store mængder salt, og nogle indeholder endda sukker. Lav i stedet din egen urteblanding eller tilføj lidt stærkere smag ved hjælp af frisk chili. For dem, der vil give kødet lidt ekstra farve og smag, er soja et godt alternativ at tilføje til marinaden.
Grøntsager og sunde tilbehør
Fyld grillen med farverige grøntsagsspyd! For mange grillentusiaster optager kødet en stor plads på grillen, men det er også muligt at lave virkelig gode og sunde grøntsagsretter på grillen. Og som vi alle ved, er det en let måde at reducere kalorieindtaget på at spise masser af grøntsager. Et simpelt alternativ er også at marinere grøntsagerne lidt og derefter sætte dem på grillspyd. Hvis du bruger træspyd, er det klogt at lægge dem i blød inden brug, ellers er der risiko for, at de bliver forkullet på grillen eller begynder at brænde.
Vælg sundere tilbehør. Fede saucer og kulhydratrige sidetilbehør hører ofte til grillmaden. Men indholdet af energi i saucerne kan reduceres betydeligt ved at bruge forskellige light-produkter, og en lækker yoghurtbaseret tzatziki er et eksempel på en simpel sauce, der passer rigtig godt til den kaloriefattige madlavningsyoghurt. For dem, der ønsker at reducere kalorieindtaget yderligere, findes der også mange kalorifrie eller næsten kalorifrie saucer og dressinger at købe. Når det kommer til de mere kulhydratrige tilbehør, kan det være en god idé at vælge de lidt sundere varianter som quinoa, bønner og glem ikke de grillede grøntsager!
Undgå | Vælg i stedet |
Charcuteri (f.eks. pølser) | Fisk eller fedtfattigt kød |
Kartofler, ris, couscous | Fiberrige grøntsager |
Fede saucer baseret på mayonnaise, crème fraiche osv. | Kaloriefri sauce eller fedtfattig madlavningsyoghurt |
Kalrorielette sauce & dressinger
Akrylamid - grillningens skurk
Akrylamid er et stof, der dannes ved høj opvarmning af visse typer fødevarer gennem en kemisk reaktion mellem kulhydrater og aminosyrer kaldet maillardreaktionen. Akrylamid dannes i større udstrækning ved høje temperaturer i længere tid. Akrylamid er klassificeret som et kræftfremkaldende stof, og hvis man får meget akrylamid i sig over en længere periode, kan risikoen for kræft øges. Akrylamid i meget høje doser kan endda føre til nerveskader, men sådanne doser kan man ikke få i sig via mad.
For at undgå, at alt for meget akrylamid dannes, er det en god idé at lægge maden på grillen, når temperaturen ikke er for høj. En typisk fejl er at begynde at grille, mens kullene stadig brænder lidt, eller lige efter at den sidste flamme er slukket. For at maden skal blive gennemstegt, er det tilstrækkeligt, at kullene gløder, og faktum er, at det bedste er, hvis man venter, til kullene er blevet askegrå, før man begynder at grille.
Maillardreaktionen er også den reaktion, der giver madens karakteristiske brune farve, når den steges eller grilles. Derfor kan man bruge den brune farve som en indikator for, hvor meget akrylamid der er dannet. For at reducere akrylamidindholdet og for at lykkes med din grillning bør madens overflade være smukt gyldenbrun snarere end mørkebrun, men brændte partier kan også fjernes senere.
Udover akrylamid kan også stoffer som polycykliske aromatiske kulbrinter (PAH) dannes, når man tilbereder kød ved høje temperaturer. PAH er ligesom akrylamid et stof, der er blevet forbundet med en øget risiko for kræft.
Nyd grillet mad og sommerglæde, men træf de rigtige valg, og hav lidt tålmodighed, når du griller for et mere sundt og vellykket resultat!