Vælg det rette mad til påskebordet
Påsken er en dejlig højtid, hvor mange af os samler vores nærmeste for at nyde lækre påskefrokoster og middage, mærke forårets komme og tage den med ro. Her giver vi nogle hjælpsomme tips til, hvordan du kan lave både lækker og sund påskemad!
Proteinrig påskemad
En dejlig ting ved påskemaden er, at der findes meget lækkert og proteinrigt på påskebordene. Med andre ord er der mange fødevarer, der er perfekte til dem, der træner, men mange af dem indeholder desværre også en del fedt. For eksempel gemmer der sig en del fedt i de færdiglavede frikadeller, der kan købes direkte i butikken. Undgå derfor de færdiglavede produkter og brug lidt tid på at lave dine egne frikadeller. Hvis du ikke har tid til at lave alt fra bunden, er det en god idé at sammenligne næringsindholdet i de forskellige færdige varianter, så du i det mindste kan vælge den med det højeste kødindhold.
Æggene er typisk i centrum for påskens mange lækkerier og kan med fordel fylde en del på din tallerken. Et mellemstort æg (50 gram) indeholder cirka 6 gram protein, 0,2 gram kulhydrater og 5 gram fedt samt en hel del vitaminer og mineraler. Æggene toppes dog ofte med fede dressinger eller kaviar under påsken. Disse æggetoppings bør undgås for at minimere kalorieindtaget. Hvis du ikke ønsker at spise ægget, som det er, kan du i stedet tilføje en klat sort eller rød kaviar på dine halve æg. Top gerne med finthakket rødløg for en ekstra lækker smagskombination.
Fisken har også fået en større plads på påskebordet, hvor både sild og laks kan findes. Laksen er en fed fisk med et rigt indhold af sunde omega-3 fedtstoffer som EPA og DHA og er dermed et meget godt madalternativ. Sild er også et godt valg, men vær forsigtig med de marinerede og cremede varianter som senneps- og skærgårdssild, der ofte indeholder en hel del sukker og/eller fedt. Nyd den færdiglavede marinerede sild, men i passende mængder!
Sundere påskeslik
Vælg de rigtige kulhydratkilder
Under påsken handler det ofte om kartofler, som serveres i alle mulige former. Det kan være gratiner, kartoffelbåde, kartoffelsalat og kogte kartofler, men også Janssons fristelse er begyndt at blive serveret hos flere familier. Det samme gælder som med frikadellerne og meget andet; de bedste og mest kalorievenlige versioner er typisk hjemmelavede. Hvis du laver din egen gratin, kan du selv vælge den fedtreducerede fløde og undgå at tilsætte for meget salt. Det samme gælder for kartoffelsalaten. Det bedste er selvfølgelig at vælge almindelige kogte kartofler fremfor de andre kartoffelretter for helt at slippe for unødvendig fløde med mere.
Er du fristet af en skive brød til maden, kan det være en god idé at vælge det mørke, fiberrige brød eller en skive knækbrød, som oftest giver en mere behagelig mæthed, der holder længere. Du kan også bage dit eget brød for at gøre det endnu sundere. Hvis du ikke orker at skabe din egen brøddej, findes der flere forskellige færdige brødmix at købe, der er nemme at blande sammen. Et andet tip er at tilsætte lidt chiafrø til din bagemix for ekstra fylde. Lad frøene stå i lidt vand først for en gelélignende masse.
Sundere påskeslik
Påskeopskrifter med sundere indhold
Snaps, øl og påskebryg er drikkevarer, der hører påsken til, men som ikke passer så godt, hvis du vil bevare formen. Det er let at tænke, at en snaps er lille, og det bare bliver til et glas øl, men husk, at en snaps (5 cl) indeholder ca. 100 kalorier, og 40 cl stærkøl bidrager med ca. 186 kalorier. Påskebryggen derimod er fyldt med sukker. Tag i stedet et glas light påskebryg eller danskvand til maden for en bedre samvittighed efter påsken!
For dig som har lyst til at småsnacke i påsken, har vi også samlet nogle herlige påskeopskrifter på slik og andet med et lidt sundere indhold. Dem finder du linket herunder!