Den næringsrige brændenælde
At spise brændenælder eller bruge dem som skønhedsprodukt lyder ikke særlig tiltalende. Den brændende effekt forsvinder dog, når nælderne opvarmes eller tørres, og faktisk er de rigtige næringsbomber, som kan bruges både på huden og i madlavning.
- Brændenældens egenskaber
- Næringsindhold
- Sådan bruger du brændenælder
Brændenældens egenskaber
De fleste er vel bekendte med brændenælder (Urtica dioica), desværre er det dog de ubehagelige brændhår, man har gjort sig bekendtskab med. Brændhårene indeholder et nældegift og sidder langs bladens kanter og på stænglen. Det er denne gift, der giver anledning til den stikkende og brændende smerte, man føler, hvis man kommer til at brænde sig. Bladenes midte er helt fri for brændhår, og når man plukker nælder, bør man derfor tage fat i midten af bladene. Naturligvis er det også godt at have handsker på, når man plukker nælder.
Et andet tip til nældeplukkere er at undgå de nælder, der er vokset i skygge, da disse indeholder større mængder nitrater. Ved opvarmning kan nitrater omdannes til nitritter, hvilket i større mængder kan være skadeligt for vores krop. Og eftersom nælder normalt opvarmes inden indtagelse, kan det derfor være godt at undgå nælder med højt indhold af nitrater.
Nælder er blevet brugt helt siden middelalderen, og med tanke på ukrudtets næringstætte indhold er det ikke overraskende. Når nælder tørres, opvarmes eller koges, ødelægges giften, så man behøver ikke være bekymret for at brænde sig, når man spiser dem.
Næringsindhold
Brændenælder er meget rige på næring og er især rige på klorofyl (planternes grønne pigment), vitaminer og mineraler. Traditionelt har brændenælder været brugt som lægeplante, blandt andet ved influenza, for at lette fordøjelsen og som vanddrivende middel. Selv i dag bruges nælder flittigt for deres sunde egenskaber.
Nælder indeholder rigeligt med vitamin B, C og K samt mineraler som silicium, kalium, magnesium og jern. Det høje jernindhold gør, at nælder passer særligt godt til vegetarer, der ikke får jern fra kød. For at være en grøntsag indeholder nælder en forholdsvis høj mængde protein (ca. 8 g/100 g), og ligesom andre grøntsager er de også meget rige på fibre.
Sådan bruger du brændenælder
Nælder har utroligt mange anvendelsesmuligheder, og de strækker sig fra madlavning til hudpleje. Brændenældesuppe er en klassiker lavet af de spæde brændenældeblade, der kommer om foråret. Nælder kan generelt plukkes fra tidlig forår til sen efterår og kan blancheres for at bruges som ingrediens i retter eller tørres til nældepulver eller te. Nældepulver kan med fordel blandes i smoothies, juicer, havregrød eller bruges som en spændende ingrediens i brød eller havregrynsgrød.
Brændenælde
Brændenælder kan også bruges som hud- og hårplejeprodukt. Nælder har rensende og beroligende egenskaber og siges desuden at virke antibakterielt. Disse egenskaber gør, at brændenælder passer specielt godt til personer med akne eller eksem. Et tip er at blande et par teskefulde nældepulver med et par spiseskefulde yoghurt og bruge som ansigtsmaske.
Har man problemer med skæl, kan man prøve at bruge en nældeshampoo, der virker beroligende for hovedbunden.