Alger
En af naturens mest næringsrige planter er alger. De har et højt indhold af protein, sunde fedtstoffer og livsvigtige næringsstoffer. Algernes særlige egenskaber har gjort dem meget taknemmelige og attraktive som kosttilskud.
- Hvad er sundt ved alger?
- Almindelige algsorter
- Hvordan kan jeg bruge alger?
Hvad er sundt ved alger?
Maden vi spiser i dag indeholder ikke lige så mange næringsstoffer som tidligere. Vi høster vores grøntsager, før de når at modne og udvikle alle sunde næringsstoffer, og dagens opdrættede fisk indeholder ikke lige så mange sunde fedtsyrer som dem i vild tilstand. Vores behov for næringstætte fødevarer er derfor stort, og interessen for algernes indhold er steget gennem årene. Alger, der vokser i havene, har en tendens til at tiltrække forureninger, men de alger, der benyttes i fødevarer, dyrkes i bassiner under kontrollerede forhold.
En alge består i gennemsnit af 60 % protein. Det er et højkvalitetsprotein med de essentielle aminosyrer, vi har brug for. Alger er også rige på det næringsrige stof klorofyl, som kan sammenlignes med plantens blod og det, der farver den grøn. Klorofyl har antioxidante egenskaber og fremmer vores tarmflora.
Det høje indhold af sunde fedtsyrer gør alger til en god tilføjelse til fed fisk. Fed fisk indeholder omega-3 takket være, at de spiser havets alger, og ved at spise algerne direkte kan vi få fat i fedtsyrerne uden hjælp fra fisken. Omega-3 har velkendte sundhedseffekter for hjertet og kredsløbet samt reguleringen af kolesterolniveauer.
Alger har et bredt spektrum af vigtige vitaminer og mineraler, såsom vitamin B12 og jern. Begge er vigtige for blodproduktionen og bidrager til at mindske træthed og udmattelse. Alger indeholder også magnesium, der er betydningsfuldt for nerve- og muskelfunktion, hvor det bidrager til musklernes evne til at slappe af. Kobber, vitamin C og vitamin E fungerer alle som antioxidanter og beskytter vores celler mod nedbrydning.

Almindelige algsorter
Selvom de fleste alger er utroligt næringsrige, er der et par stykker, der skiller sig ud fra et helseperspektiv og som er de mest almindelige som kosttilskud.
Chlorella er en grøn ferskvandsalge, der har fået stor opmærksomhed de seneste år. Chlorella anbefales især til vegetarer, der har svært ved at få nok jern, vitamin B12 og omega-3. Vitamin B12 findes ellers kun i animalske fødevarer, og her kan chlorella komme til undsætning. Flere studier er nødvendige for at afgøre, om vi virkelig kan optage B12 fra chlorella i samme grad som fra kødprodukter, men indtil videre anses det som en af de bedste vegetabilske kilder.
Spirulina kaldes nogle gange for mirakelalgen takket være sit næringstætte indhold med over 100 forskellige næringsstoffer. Det er en blågrøn mikroalge, der tilhører cyanobakterierne og vokser i både fersk- og saltvand. Spirulina har, i modsætning til mange andre planter, bløde cellevægge, hvilket gør det let for os at optage næringsstofferne fra algen.
Grisetang er en større form for alge, der tilhører gruppen af brunalger. Grisetangen vokser i vores nordiske farvande og høstes mest omkring Island. Den er præcis som andre alger meget næringstæt, og fordelen med denne type alge er, at du faktisk kan tilberede den og spise den, som den er. Kog den blot et par minutter, så den bliver blød, og nyd den i suppe eller salat.
Tilskud med alger
Anvendelsesområder
For dem, der ønsker at drage fordel af algernes gode egenskaber, findes der mange anvendelsesmuligheder. Alger har en lidt græsagtig smag, og pulveriserede alger blandes derfor med fordel i smoothie eller juice, hvor de giver et ekstra sundhedsboost. De findes også i kapselform, og fordelen ved det er, at du let kan indtage algerne dagligt uden at skulle tygge dem.
Alger er særligt populære ved detox og udrensning. I sådanne tilfælde er det vigtigt at spise næringstætte fødevarer, og algernes egenskaber giver en god balance til rensende kur. Alger kan også bruges udvendigt og er populære på SPA til kurbade og kropsindpakninger.