Alt om antioxidanter
Du har sikkert hørt, at frugt og grønt indeholder masser af antioxidanter, og at det er vigtigt for os at få dem, men hvorfor er det så vigtigt, og hvad gør antioxidanterne i kroppen?
- Antioxidanternes funktion
- ORAC-værdi
- Fødevarer med mange antioxidanter
Antioxidanternes funktion
Hele tiden foregår en nedbrydningsproces i kroppen, der kaldes oxidativt stress. Det sker, når ilt omsættes i kroppen, hvilket naturligvis skal ske for, at vi kan leve. Frie radikaler frigives og nedbryder kroppens celler, hvilket får dem til at ældes for tidligt.
For at modvirke dette har vi naturlige modpoler, der forhindrer de frie radikaler i at gøre skade, hvilket også er fuldstændigt nødvendigt for, at vi kan overleve. Flere hormoner og enzymer har disse egenskaber, men også stoffer fra den mad, vi spiser, såsom frugt og grøntsager.
Antioxidanter i kosttilskud
Når oxidativt stress opstår, betyder det, at de frie radikalers skadelige virkninger er stærkere end den antioxidante proces. Det sker, når vi for eksempel ryger, spiser brændt mad, solbader eller udsættes for miljøforureninger. Selv når vi træner hårdt, øges denne proces i kroppen, og det er derfor ekstra vigtigt, at vi får antioxidanter.
ORAC-værdi
ORAC er en metode til at rangordne og vurdere forskellige fødevarer efter, hvor mange antioxidanter de indeholder. ORAC står for Oxygen Radical Absorbance Capacity (kapacitet til at absorbere iltradikaler). Jo højere værdien er, jo flere antioxidanter indeholder det. Nedenfor følger en tabel over udvalgte frugter og grøntsager for at illustrere en sammenligning af deres næringsindhold. Tabellen er baseret på en ca.-værdi for 100 gram råvare.
Chaga | >100 000 |
Kakao | 26 000 |
Gojibær | 25 000 |
Granatæble | 10 500 |
Blåbær | 4 500 |
Grøn te | 2 700 |
Spinat | 1 250 |
Rødbeder | 850 |
Majs | 400 |
Agurk | 60 |
Fødevarer med antioxidanter
Forskere har formået at identificere tusindvis af forskellige antioxidanter i fødevarer, og mange af dem er også klassificeret som vitaminer og mineraler. Nedenfor følger nogle af vores almindelige antioxidanter og de fødevarer, vi finder dem i.
C-vitamin er et af vores mest kendte vitaminer, som også fungerer som en antioxidant. Vitamin C kan vi ikke producere selv, så vi er afhængige af at få det fra den mad, vi spiser. C-vitamin er vandopløseligt og findes i de fleste frugter og grøntsager, med en ekstra høj koncentration i citrusfrugter og bær.
E-vitamin eller tocopheroler er fedtopløselige vitaminer, der transporteres via leveren til væv, hvor de beskytter celler og flerumættet fedt. Takket være disse egenskaber bruges E-vitamin også som tilsætningsstof i fedtholdige produkter for at modvirke harskning, eksempelvis i fiskeolietilskud. E-vitamin findes i vegetabilske fedtkilder som avocado og nødder.
Polyfenoler er en gruppe antioxidanter, som omfatter flavonoider, der findes i kakao, og catechiner, der findes i grøn te. Alle disse stoffer virker som aktive antioxidante i kroppen.
Karotenoider, som er det orange-røde farvestof i frugt og grønt, fungerer som antioxidanter. Karotenoider kan opdeles i for eksempel betakaroten, astaxanthin og lutein. Betakaroten findes rigeligt i gulerødder, og lutein er en velkendt komponent i blåbær. Karotenoidernes vigtigste funktion er at beskytte mod frie radikaler, blandt andet i øjnene.
Klorofyl er det grønne farvestof i grøntsager, som blandt andet er ansvarlige for plantens ilt- og næringsoptagelse. Hos os har klorofyl en kraftig antioxidant virkning. Vi finder rigelige mængder af klorofyl i mørkegrønne bladgrøntsager og alger.
Fødevarer rige på antioxidanter
Når du vælger fødevarer og vil indfange så mange antioxidanter som muligt, kan du gå efter, hvor stærk farve fødevaren har. Blåbær, rødbede og spinat har for eksempel stærke farver og indeholder også mange antioxidanter. For at få forskellige typer af antioxidanter bør du også sørge for at vælge grøntsager i forskellige farveskalaer. Fødevarestyrelsen anbefaler en indtagelse på ca. 500 gram frugt og grønt hver dag for at få vigtige næringsstoffer. I gennemsnit kan man sigte efter at få antioxidanter for en værdi af 3000 ORAC pr. dag.