Spis chokolade! Så sundt er kakao
De fleste af os er enige om, at kakao og chokolade er noget af det bedste, naturen har skabt. Hvis det også er sundt for os, desto bedre! Her får du en gang for alle at vide, hvor sund kakao egentlig er, og hvilken type chokolade du bør vælge.
- Hvordan fremstilles kakao?
- Sunde stoffer i kakao
- Hvilken chokolade skal jeg vælge?
Råkakao
Hvordan fremstilles kakao?
Kakao har været værdsat i flere tusinde år og har været betragtet som gudernes føde, og dens latinske navn Theobroma cacao betyder netop det. Kakaobønnen vokser over store dele af Asien, Afrika og Sydamerika, hvor klimaet er tropisk. Kakao, som vi laver chokolade af, findes i tre forskellige varianter: Criollo, Forastero og Trinitario. Træerne bliver flere meter høje, og frugten vokser direkte på stammen. En kakaofrugt er cirka 20 centimeter lang, hvor alle bønnerne er gemt indeni.
For at fremstille kakao og chokolade, tager man bønnerne ud af frugten og lader dem tørre og riste i forskellige trin. Bønnerne varmpresses og filtreres, hvor man får kakaomasse og kakaosmør frem. Afhængigt af hvilken chokolade der skal fremstilles, blandes kakaomassen med forskellige mængder kakaosmør. Rent kakaopulver er simpelthen pulveriseret kakaomasse.
Sunde stoffer i kakao
Hvor sundt kakao er for os er vidt omdiskuteret, og de fleste af os håber nok, at de revolutionerende avisartikler, der forsikrer os om, at chokolade er sundt, holder stik. Alt fra blodtryksnedsættende og øget lyst til at fremme immunsystemet er blevet diskuteret.
Faktum er, at kakao indeholder flere interessante stoffer for os. Her indgår flavonoler, en slags antioxidanter, der aktivt virker for at neutralisere frie radikaler i kroppen. En anden type antioxidant er polyfenoler, som også findes i kakao, stoffer der stimulerer kvælstofoxid, hvilket får blodkarrene til at slappe af og dermed sænke blodtrykket.
Chokolade er også blevet betragtet som en sand lystforøger, og det er ikke kun fordi det er lækkert, at vi bliver glade, men også på grund af, at det indeholder aminosyren tryptofan. Tryptofan hjælper nemlig med at opbygge serotonin i kroppen, en neurotransmitter, der regulerer følelsen af, at vi har det godt og føler seksuel lyst. En lækker chokoladedessert kan måske anbefales til din næste date?
Endelig indeholder kakao også theobromin og koffein, der virker opkvikkende. Theobromin bidrager til udvidede luftveje, så blodet lettere kan iltes. Koffein virker mentalt opkvikkende og findes i kakaobønnen ligesom i kaffebønnen, dog ikke i lige så stor mængde.
Hvilken chokolade skal jeg vælge?
At kakao indeholder gode stoffer er der ingen tvivl om, men det afhænger desværre af, hvilken chokolade du vælger. Generelt kan man tage udgangspunkt i, at jo mørkere en chokolade er, desto sundere er den, men så enkelt er det desværre ikke altid!
Hvid chokolade indeholder hovedsageligt kakaosmør, med tilsat sukker og ingen af de sunde stoffer er tilbage. Hvid chokolade kan du spise kun fordi du kan lide det, hvis du er til den slags, men du får ikke noget ud af at forsøge at få sundhedsstoffer her.
Mælkechokolade indeholder varieret mængde kakaomasse og kakaosmør, og har derudover tilsat mælkepulver og sukker for smagens skyld. Her er indholdet af sunde næringsstoffer også lavt, og du bør derfor vælge en mørkere type, hvis du vil have antioxidanter. Vælger du mælkechokolade, får du betydeligt mere fedt og sukker end næring.
Mørk chokolade findes, som de fleste andre fødevarer, i både god og mindre god kvalitet. Generelt indeholder mørk chokolade mere næring, da mere kakao er blevet brugt. Dog er betegnelsen "kakaomasse" på ingredienslisten meget vag, da der ikke er nogen regel for, hvor stor en del kakao og kakaosmør der skal indgå, og her kan prisen i stedet give et hint om, hvad der gælder. En mørk pralin i juleæsken er med andre ord ikke lige så kvalitativ som en mørk chokolade med 90 % kakao.
Råkakao er det absolut bedste alternativ for dig, der ønsker den ultimative chokoladebid. Råkakao er rene kakaobønner, der er knust, uden at være varmpresset. Eftersom mange af de sunde næringsstoffer, der findes i kakao fra begyndelsen, bliver ødelagt ved varme, er de bevaret i råkakaoen. Grunden til, at man fra begyndelsen vil fjerne disse stoffer ved fremstilling af chokolade, er, at disse også har en bitter smag, som ikke synes at passe ind i slikfremstilling. Når du spiser råkakao, vil du bemærke en tydelig forskel på netop bitterheden samt hårdheden.
Konklusionen er, at rigtig mørk chokolade med høj kakaoprocent, samt råkakao, er de bedste alternativer, hvis du vil tilføje sunde stoffer. Resten af chokoladen må du spise bare for dens gode smag. Hvis du er generet af den mørke chokolades bitterhed, er et godt tip at lade chokoladebiden smelte langsomt på tungen i stedet for at tygge på den. Husk også, at chokoladens aromaer træder tydeligt frem ved varme, hvilket er en af grundene til, at en mørk chokoladebit smager vidunderligt efter en stærk chiliret, mens den ikke er lige så god efter en kold salat. Prøv selv, og mærk forskellen!
Værd at vide er, at kakao og chokolade er giftigt for både hunde og katte. Nyd endelig en chokoladebid, men behold den for dig selv!