Sådan påvirker Q10 vores krop
Q10 er et vitaminlignende stof, der har flere funktioner i kroppen, og det er derfor populært som tilskud af forskellige grunde. Blandt andet deltager det i energiproduktionen og findes i vores vitale organer.
Hvad er Q10?
Q10 er et coenzym, et kroppens eget vitaminlignende stof, der forekommer i vores vitale organer og celler, blandt andet i store koncentrationer i hjertet og immunsystemets celler. Det produceres i leveren, og vi får også en lille mængde fra maden, hvor rapsolie og makrel er to fremtrædende kilder. Produktionen i kroppen mindskes med alderen og begynder at aftage allerede, når vi er i 30'erne. Ved lave niveauer af Q10 kan man opleve energimangel og i værste fald også hjerte- og karproblemer.
Q10 er aktiv i cellernes mitokondrier, hvor al energiomdannelse finder sted, så kroppen kan anvende energien fra de næringsstoffer, vi spiser. Q10 bidrager til denne proces og er en vigtig komponent for at det skal fungere.
Også som antioxidant spiller Q10 en vigtig rolle, idet det modvirker nedbrydningen af celler af frie radikaler. Q10 modvirker også oxidation af LDL-kolesterolet, som i daglig tale ofte kaldes det dårlige kolesterol.
I 1990'erne var kosttilskud med Q10 på alles læber, og det blev sagt at være godt for både hjerte og hjerne samt for immunsystemet og som et opkvikkende kosttilskud. Dets popularitet er fortsat, og nye studier om dets virkning dukker op med jævne mellemrum. I en af de danske studier, undersøgte man patienter, der blev medicineret for hjertesvigt (1). Over 400 patienter deltog, hvor halvdelen af dem ud over deres normale medicin også fik 300 mg Q10 dagligt i to år, mens resten fik placebo. Det revolutionerende resultat fastslog omkring 43 % færre komplikationer for dem, der tog Q10 som et supplerende tilskud, med konklusionen at Q10 kan have stor betydning for hjerte- og kar-sundheden.
Q10 som kosttilskud - til hvem?
Q10 findes som separat tilskud og indgår også i blandet helsekosttilskud. Q10 kan anvendes af dem, der ønsker at sikre deres indtag af stoffet, og det kan især gavne os, jo ældre vi bliver, for en normal hjerte- og karsundhed eller i perioder, hvor energiniveauet opleves som lavt. Q10 kan også indtages som en antioxidant og for et normalt immunsystem.
I kosttilskud kaldes Q10 for ubiquinon, som er navnet på Q10 i kemisk form. Det optages let af kroppen og svarer til det stof, kroppen selv producerer. Hvis du vil prøve et tilskud med Q10, bør du vide, at det er et fedtopløseligt stof, der behøver tilstedeværelsen af fedt for at kunne optages. Spis derfor Q10 sammen med et måltid.
Q10
Referencer:
1. The Effect of Coenzyme Q10 on Morbidity and Mortality in Chronic Heart Failure: Results From Q-SYMBIO: A Randomized Double-Blind Trial. Mortensen, Rosenfeldt, Kumar, Dolliner, Filipiak, Pella, Alehagen, Steurer, Littarru. 2014.