Alt om C-vitamin
C-vitamin er et af de mest kendte vitaminer, som vi tidligt lærte kunne kurere forkølelser. Hvor meget sandhed er der i det, og hvor meget har vi egentlig brug for? Her får du de vigtigste informationer.
- Hvad er C-vitamin?
- Hvor findes C-vitamin?
- Anbefalet dagligt indtag af C-vitamin
- C-vitamin i forbindelse med træning
- Tilskud af C-vitamin
- Er der bivirkninger ved C-vitamin?
Hvad er C-vitamin?
C-vitamin, også kendt som askorbinsyre, er et vandopløseligt vitamin, som vi skal tilføre gennem kosten. Det er nødvendigt for dannelsen af kollagen, kroppens vigtigste forstærkningsprotein, som skaber lange stærke fibre i al bindevæv. Dannelse af visse hormoner kræver også tilstedeværelsen af C-vitamin for at fungere. Det fungerer også som en antioxidant, der beskytter cellerne mod oxidation, en aldrende proces, som vi konstant udsættes for. Hvis du træner og stresser meget, udsættes du endnu mere for frie radikaler, der nedbryder kroppen, og du kan derfor have gavn af at indtage ekstra antioxidanter. Derudover fremmer C-vitamin optagelsen af flere mineraler, herunder jern. Du har sikkert som barn fået at vide, at du skulle drikke appelsinjuice, når der blev serveret blodpølse, og det er præcis af den grund.
Vitamin C
Hvor findes C-vitamin?
C-vitamin findes i rigelige mængder i alle frugter og grøntsager, og nogle af de mest fremtrædende kilder er citrusfrugter, hyben og peberfrugt. C-vitamin er varme- og vandfølsomt, så langvarig og gentagen opvarmning mindsker vitaminindholdet i fødevaren.
Anbefalet dagligt indtag af C-vitamin
Alder, køn og gruppe | Anbefalet dagligt indtag |
Spædbørn 6-11 måneder | 20 milligram |
Spædbørn 12-23 måneder | 25 milligram |
Børn 2-5 år | 30 milligram |
Børn 6-9 år | 40 milligram |
Børn 10-13 år | 50 milligram |
Voksne | 75 milligram |
Gravide | 85 milligram |
Ammede | 100 milligram |
Kilde: Fødevarestyrelsen
Det anbefalede daglige indtag for en voksen person er 75 mg, men behovet varierer noget afhængigt af livsstil. Når du er syg, stresset, eller træner meget, kan du have brug for lidt ekstra. Mangler er sjældne nu til dags, men et for lavt indtag kan føre til træthed, større risiko for infektioner, muskelsvaghed og depression.
C-vitamin i forbindelse med træning
Hvad de fleste ikke tænker på er, at træning faktisk øger behovet for vitaminer, da udskillelsen af dem er større. C-vitamin er vandopløseligt, og når vi taber mere væske, vil forbruget også være højere. Uden et tilfredsstillende vitaminindtag vil kroppen ikke kunne drage fordel af alle de positive egenskaber, som andre næringsstoffer giver. Hvis du får for lidt vitamin over en længere periode, kan det med andre ord resultere i en ringere ydeevne. Der er også blevet foretaget studier, der viser, at C-vitamin muligvis kan reducere ømhed i musklerne efter træning, men der findes også modstridende oplysninger.
Tilskud af C-vitamin
C-vitamin er almindeligt som tilskud, både i multivitaminer og alene, og det kan være nyttigt for dig, der ønsker at sikre et tilfredsstillende indtag. Det bruges også ofte for at styrke immunforsvaret.
Der findes mange teorier, men endnu ingen faste beviser, for at ekstra C-vitamin kan lindre og modvirke forkølelsessymptomer. Men C-vitamin er vigtigt for et velfungerende immunforsvar, og hvis det virker, er det mere sandsynligt, at det kan lindre forkølelsessymptomer snarere end forebygge dem. Hvis du vil prøve C-vitamin til lindring, er en god dosering 1 gram 2 - 3 gange dagligt i et par dage, lige når symptomerne opstår.
Tip! Læs mere om, hvorfor vitaminer er vigtige for kroppen.
Er der bivirkninger ved C-vitamin?
Eventuelt overskud af C-vitamin udskilles med urinen. Bivirkninger ved overdosering er derfor yderst sjældne, men undgå at tage tilskud i gramdoser over en længere periode. Antioxidanten kan da i stedet fungere som en prooxidant og dermed øge den oxidative stress på cellerne, hvilket slet ikke er meningen med et tilskud.
Det er vigtigt for dig, der træner, at du ikke tager tilskuddet lige inden træning, da der er studier, der viser, at tilskud af antioxidanter før træning i stedet kan øge frigivelsen af frie radikaler.