Mine sider
Mine sider
Inspirerende læsning | Kost & kosttilskud | Træning | Opskrifter | Ambassadører

Alt om B1-vitamin - Thiamin

Thiamin (Vitamin B1) er en del af B-vitaminkomplekset og er nødvendig for vores energiproduktion og forbrænding. Behovet for vitaminet øges, hvis du træner meget, er gravid, eller har et højt kalorieindtag.

En pastaret der er rig på B1-vitamin.

Hvad er thiamin?

Tiamin er et vandopløseligt B-vitamin, som kontinuerligt skal tilføres via maden, da det hverken kan produceres eller lagres i kroppen. Vitaminet er nødvendigt for, at vi kan udtrække energi fra kulhydrater og producere nervesignaler. Thiamin er mest kendt for, at en mangel på vitaminet forårsager nervesygdommen beriberi, men det forekommer nu kun i fattige lande, hvor man har en ensidig kost bestående af poleret ris. De første tegn på thiaminmangel er træthed, irritation og nedtrykthed, men alvorlige mangelsymptomer er sjældent blandt raske personer.

Tilskud med thiamin

 
Vitamin B1 100
 
Vitamin B-Kompleks 50
 
Vitamins Woman
 
Core Vitamins

Thiamintilskud

En voksen person har brug for lidt over et milligram thiamin om dagen, men behovet afhænger primært af din fysiske aktivitet og kalorieindtagelse. En kost med højt indhold af kulhydrater øger behovet. I perioder med højere forbrænding kan ekstra tiamin være nødvendigt, da det er aktivt i selve forbrændingsprocessen. Thiamin findes sjældent som enkeltstående tilskud, men indgår normalt i multivitaminer og B-vitamintilskud. Et sådant tilskud kan være godt for dig, der træner hårdt og ofte, er gravid eller ønsker at sikre et tilstrækkeligt indtag.

Bivirkninger

Ingen. Thiamin er vandopløseligt og lagres ikke i kroppen.

Hvor findes thiamin?

Thiamin findes primært i fuldkorn og kød. Raffinerede kornprodukter som hvid ris og hvidt brød indeholder ikke thiamin, men kan være beriget med det. Svinekød er den rigeste kilde, med et indhold, der er to til tre gange højere end i andre kødtyper. Også nødder og bælgfrugter er gode kilder til thiamin. Thiamin ødelægges delvist ved madlavning, men ikke i en grad, der udgør en sundhedsrisiko.

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej