Mine sider
Mine sider
Inspirerende læsning | Kost & kosttilskud | Træning | Opskrifter | Ambassadører

Alt om mandelmel - naturligt glutenfrit

Mandelmel er lavet udelukkende af malede mandler og kan nemt bruges i stedet for almindeligt hvedemel for at gøre maden og bagningen lidt sundere og glutenfri.

  • Mandlens sundhedsmæssige fordele
  • Mandelmel til madlavning og bagning

En skål med mandler står ved siden af en skål med mandelmel, på et bord.

Mandlens sundhedsmæssige fordele

Mandeler er en af vores mest almindelige nødder og anvendes både som snacks og ingrediens i bagværk, brød og desserter. I de seneste år er udbuddet og efterspørgslen efter mandelmel i stedet for hvedemel eksploderet, hvilket er helt forståeligt med tanke på dets indhold. Mandelmel er relativt billigt og helt fri for gluten. Melet består udelukkende af malede mandler, de fleste varianter er også uden tilsætningsstoffer.

Mandelmel indeholder cirka 20 % protein og har en lav andel kulhydrater med lavt GI. Mandler er også rige på flere næringsstoffer med et markant højt indhold af sunde fedtsyrer og E-vitamin, et vitamin der også fungerer som en antioxidant.

Mandelmel til madlavning og bagning

Mandelmel er et fremragende alternativ til madlavning og bagning for dig, der er glutenintolerant, spiser efter LCHF og GI eller ønsker at bage lidt sundere. Desuden har mandelmel en god, nøddeagtig smag, der gerne løfter bagværket til et nyt niveau.

Da mandelmelet er glutenfrit, er det dog sværere at bage brød med luftigt resultat, hvis du erstatter alt mel med mandelmel, og på grund af manglen på gluten kan det ikke hæve. Gluten fungerer som et effektivt bindemiddel. Derfor er det optimalt kun at erstatte en del af hvedemelet med mandelmel, hvis du har mulighed for det. Hvis du ønsker at erstatte alt mel med mandelmel, kan du bruge mere æg eller fiberhusk for at opnå det luftige resultat. Mandelmel absorberer mere væske end almindeligt mel, så tilpas dine traditionelle opskrifter med mere væske eller mindre mel.

Mandelmel

 
Mandelmel RAW&ØKO

Tip! Prøv at male dit eget mandelmel af hele mandler med en nøddekværn eller mixer. Du kan også prøve at lave din egen mandelmælk ved at blande 1,25 dl mel med 1 dl vand og valgfri smagsstof. Brug som base i smoothies eller til madlavning.

Til hjemmelavet mandelmel

 
Mandel ØKO

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej

Lær mere

 
Stor guide: Alt du behøver at vide om LCHF

Stor guide: Alt du behøver at vide om LCHF

Begynd dit vægttab nu. Hurtigguide til, hvordan du får succes med LCHF.
 
Proteinchokolademuffins med mandelfyld

Proteinchokolademuffins med mandelfyld

Chokolademuffins fyldt med protein - uden tilsat sukker eller gluten.
 
Mandelsmåkager med protein

Mandelsmåkager med protein

Knasende kiks, der egner sig som både snack og mellemmåltid.
 
Lækre og svampede proteinmuffins

Lækre og svampede proteinmuffins

Prøv disse lækre protein- og mandel muffins med proteinbar i!
 
Stor guide: At spise glutenfrit

Stor guide: At spise glutenfrit

Her kan du læse om gluten, den glutenfri diæt og om glutenintolerance.
 
Proteinrige boller

Proteinrige boller

Proteinrige og glutenfri boller, der passer både til morgenmad og mellemmåltid.
 
Hindbærtærte med proteincreme

Hindbærtærte med proteincreme

En sommerlig og mættende tærte for alle hindbærelskere.
 
Glutenfrie blåbærmuffins

Glutenfrie blåbærmuffins

Glutenfrie blåbærmuffins med smag af blåbær og hasselnød.
 
Sådan fungerer naturligt sødemiddel: Birkesukker eller xylitol

Sådan fungerer naturligt sødemiddel: Birkesukker eller xylitol

Birkesukker, xylitol, er en energifattig sukkeralkohol.
 
Hvad er havreprotein?

Hvad er havreprotein?

Havreprotein er et 100 % naturligt protein, udvundet af havre - læs mere!
 
Proteinrig havregrød med topping

Proteinrig havregrød med topping

Gør morgenmaden lidt mere proteinrig med denne lækre havregrød.
 
Hvor godt er risprotein?

Hvor godt er risprotein?

Risprotein - et fremragende alternativ til dig som er veganer eller vegetar.
 
Proteinbrød

Proteinbrød

At bruge bageprotein i brødet gør det både sundt og mættende!
 
Brunkager med protein

Brunkager med protein

Sunde, velsmagende og sprøde brunkager. Et must til jul!
 
Vigtige hormoner til muskelopbygning

Vigtige hormoner til muskelopbygning

Lær mere om hormoner og deres funktioner i kroppen.
 
Hvad er elektrolytter?

Hvad er elektrolytter?

Sådan kan elektrolytter optimere din træningspræstation.
 
Kokoskager med kaffesmag

Kokoskager med kaffesmag

Proteinrige kokoskager med fyldig chokolade- og kaffesmag. Se opskriften her!
 
Alt du skal vide om E-vitamin

Alt du skal vide om E-vitamin

E-vitamin er en antioxidant som beskytter mod frie radikaler. Læs mere her!
 
Hvorfor MCT-fedt er så godt

Hvorfor MCT-fedt er så godt

MCT-fedt har mange fordele, både for dig, der træner, og som vil forbrænde fedt.
 
Sådan kan du booste din løbetræning og restitution med kosttilskud

Sådan kan du booste din løbetræning og restitution med kosttilskud

Stor guide til kosttilskud for løberen - både før, under og efter træningen