Guide: Alt om stenalderkost (palæo)
Stenalderkost vinder kraftigt i popularitet, men desværre er det et meget misforstået og misbrugt begreb. De fleste forstår slet ikke, hvad det er, og hvad det indebærer. Her forsøger vi at afklare begreberne lidt, så du som læser kan forstå og tage stilling til stenalderkosten.
- Hvad er stenalderkost?
- Hvem passer det til?
- Hvordan griber du det an?
Hvad er stenalderkost?
Stenalderkost handler mindre om, hvad du spiser, end hvad du faktisk ikke spiser. Tankegangen er som følger: Vi er genetisk bedst tilpasset til at spise på den måde, vi har gjort i størstedelen af vores eksistens som art. Homo sapiens har eksisteret i et par hundrede tusinde år, og vores forfædre, med lignende livsstil, i et par millioner år før det. I denne periode levede vi som jæger-samler-fiskere. Som landbrugere har vi kun været i måske ti- til tolv tusinde år (endnu kortere her i Norden). Selvom landbruget muliggjorde udviklingen af en avanceret civilisation, medførte det også mange problemer. Man kan se på det arkæologiske materiale, at de mennesker, der blev landbrugere, blev kortere og mere syge end deres jæger-samler-fiskernaboer. Jægerfolkene spiste en mere optimal og varieret kost. På den anden side kunne landbrugere brødføde en større befolkning på mindre jordområder, hvilket betød, at de snart udkonkurrerede deres slægtninge omkring. Vi er i dag i en unik position, hvor vi kan kombinere en avanceret civilisation med en kost, der er mere optimalt tilpasset vores genetik, den såkaldte stenalderkost.
Under stenalderen varierede menneskets kost enormt meget, hvilket er en af vores største styrker som art. Vores evne til at tilpasse os. Dette betyder, at det ikke er muligt at give præcise råd om mængden af kulhydrater, fedt og protein ud fra stenalderkostperspektivet. Men vi kan uden større problemer give generelle råd ved at gennemgå, hvad vi ikke spiste i den ældre stenalder:
- Kornprodukter
- Mejeriprodukter
- Raffineret, forarbejdet mad
- Bælgfrugter
At udelukke disse er at spise stenalderkost. Man kan derefter diskutere detaljerne i det uendelige, men følgende kan så i stedet indgå:
- Kød, æg, fjerkræ, fisk, skaldyr, indmad og lignende
- Grøntsager
- Rodfrugter
- Frugt
- Nødder
Hvem passer stenalderkost til?
Stenalderkosten passer til alle og kan desuden tilpasses, så den, der for eksempel føler sig følsom over for et højt kulhydratindtag, kan spise en lavkulhydratstenalderkost, mens den, der træner hårdt, kan spise mange kulhydrater i form af rodfrugter og frugt.
Stenalderkosten kan også have unikke sundhedsmæssige fordele, som endnu er ikke forsket. Der er god grund til at tro, at den har det, simpelthen fordi vores gener er unikt tilpasset til den. For eksempel findes der meget anekdotisk evidens (mange individuelle tilfælde, der ikke indgår i en videnskabelig undersøgelse), der siger, at mennesker med autoimmune sygdomme som MS, glutenintolerance, reumatisme og psoriasis har oplevet en betydelig lindring af deres symptomer ved at spise stenalderkost. Dette undersøges i skrivende stund i to studier i Portugal. Forskerne tror, at visse proteiner i den moderne kost skader tarmene, hvilket gør, at fremmede proteiner fra maden kan trænge ind i kroppen, hvilket resulterer i, at immunforsvaret angriber kroppens egen væv.
Stenalderkosten er også meget næringsrig, da den kun består af de mest næringstætte fødevaregrupper. Den er derfor næsten en garanti for et højt indtag af vitaminer og mineraler. Den er også meget mættende og fører ofte til et spontant vægttab uden at den, der spiser den, forsøger at tabe sig. Hvis vægttab er dit mål, skal du dog undgå for store mængder nødder og frugt.
Hvordan griber du det an?
Det vigtigste, når du begynder at spise stenalderkost, er at lære masser af nye opskrifter, ellers bliver maden hurtigt kedelig. I dag findes der masser af ressourcer på nettet. Med lidt fantasi kan man lave fantastisk mad uden mejeriprodukter og kornprodukter. Ovnstegte rodfrugter med oksemørbrad måske?
De fleste behøver heller ikke være fanatiske, men kan med fordel bruge lidt madfedt som smør, olivenolie og kokosfedt i madlavningen. Det gør, at maden smager bedre og ikke føles så restriktiv.
Opsummering
- Stenalderkosten er den mad, vi er genetisk bedst tilpasset til og synes at have visse unikke sundhedsmæssige fordele
- Den kan tilpasses alle forskellige behov, inklusive vægttab eller hård træning
- Lær masser af nye opskrifter, hvis du vil prøve dem, og vær ikke fanatisk
Referencer/videre læsning
Lindeberg, Staffan. Mad og Western-sygdom
Cordain, Lorden. The Paleo Diet og The Paleo Diet for Athletes
Wolf, Robb. The Paleo Solution
Paulun, Fredrik. Pauluns Stenalderkost