Skru op for forbrændingen med chili
Hvis du kan lide stærk mad med chili, kan du fortsætte med at spise det med god samvittighed. Chili har nemlig været genstand for mange studier på grund af dens påvirkning på fedtforbrændingen. At anvende chiliekstrakt i fedtforbrændingsprodukter er derfor et almindeligt fænomen.
- Indholdet af chilifrugter
- Hvad gør chili til en fedtforbrænder?
- Chiliekstrakt i kapselform
Indholdet af chilifrugter
Chilipeber findes i flere forskellige varianter og er en af verdens mest anvendte krydderier i madlavning. Chilifrugten vokser i varmere dele af verden, primært i Sydamerika, og det fælles kendetegn for frugterne er deres stærke smag. Chilifrugten indeholder mange flavonoider og karotenoider, som begge fungerer som antioxidanter og modvirker, at frie radikaler nedbryder vores celler for tidligt. Der er også tegn på, at chili kan have en smertelindrende effekt og anvendes derfor nogle gange som substans i visse lokalbedøvende salver.
Hvad gør chili til en fedtforbrænder?
Årsagen til chilins varmende effekt er de fedtopløselige aktive stoffer capsaiciner. Det er capsaicinerne, der giver den stærke smag og får os til at føle os varme, når vi spiser stærk mad. Det øger kropstemperaturen og dermed vores fedtforbrænding, når den mad, vi spiser, bruges som varmeenergi. Ifølge den termostatiske teori om appetitregulering mindskes appetitten ved en højere kropstemperatur.
For at undersøge effekterne af capsaiciner blev der udført en todelt undersøgelse.* I den første del deltog 13 kvinder, som fik en af fire forskellige typer morgenmad; HF (højt fedtindhold), HF + spansk peber, HC (højt kulhydratindhold) og HC + spansk peber. Ved frokosttid blev kvindernes madindtag målt. Resultatet viste, at den morgenmad, der havde et højt kulhydratindhold og et tilskud af spansk peber, reducerede sult og appetit til frokost. Derudover spiste disse kvinder mindre fedt til frokost end de andre personer. I den anden del deltog ti mænd, der til frokost fik hver sin forret. Den ene gruppe fik en almindelig forret med appetitvækker, mens den anden gruppe fik forretten serveret sammen med røde peberfrugter. Derefter fik de samme type frokost. Tilsætningen af chili viste sig at reducere energi- og kulhydratindtaget under resten af frokosten samt ved senere mellemmåltider.
Chiliekstrakt i kapselform
Indtagelse af capsaicinholdige fødevarer kan føre til, at man simpelthen vælger at spise mindre senere på dagen, ifølge denne undersøgelse. Hvis du ikke ønsker eller kan spise meget stærk mad, men stadig vil drage fordel af capsaicinernes egenskaber, kan du prøve koncentreret chili i kapselform.
Fedtforbrændere med chili
Spis chili, fordi det smager godt, og få hjælp fra kapsler, når det er nødvendigt.
*Referencer:
Effekter af rød peber på appetit og energiindtag. Yoshioka, St-Pierre, Drapeau, Dionne, Doucet, Suzuki, Tremblay. 1999.
Kan capsaicinoider bidrage til at understøtte vægtregulering? En meta-analyse af energiindtagelsesdata. S Whiting, EJ Derbyshire, B Tiwari. School of healthcare Science, 2013.